Prva dama u Upravi FK Sarajevo: Kritike su nam otvorile oči

Imamo sjajnu okolnost da su sve mlađe selekcije FK Sarajevo jako uspješne i da su baza talenata gdje trebamo graditi budućnost kluba (Ustupljeno Al Jazeeri)

Znam da je navijačima bitnije kada igrači ostave srce na terenu od same pobjede i uradit ćemo sve da se situacija u klubu i bh. nogometu popravi, govori za Al Jazeeru Ema Bukovica, prva dama u modernoj historiji Fudbalskog kluba Sarajevo.

Bordo tim iz bh. prijestolnice i ove sezone je bio u borbi za naslov državnog prvaka, ali i dalje ima problema sa odlaskom igrača, malim brojem navijača na tribinama, uvjetima rada mlađih kategorija.

Da se dobro radi sa mladima pokazuje i nedavna pobjeda na turniru 16 evropskih ekipa na Zlatiboru, a to je jedan od segmenata razgovora sa našom sagovornicom.

  • Prva ste žena u Upravi Fudbalskog kluba Sarajevo. Otkud ljubav i interes prema nogometu, naročito u BiH gdje su žene većinom ipak veoma distancirane od ovog sporta?

Imam ličnu potrebu i dužnost da odam svoje poštovanje prema kolegicama koje su prije mene bile članice UO FK Sarajevo – Jeleni Dopuđi (članica prvog UO Torpeda), Feridi Arapagić, Nadi Vojnović, Ljubici Vojnović i Azri Kaluder.

Iako među strastvenim poznavaocima historije kluba i dalje postoje oni koji tvrde da sam ja prva žena u Upravi FK Sarajevo, to zaista nije toliko važno koliko činjenica da je FK Sarajevo klub u kojem je ženski kolektiv prilično velik i značajan.

Fudbal mi je blizak i privatno i profesionalno, pa, osim što volim da ga pratim, do sada sam radila na brojnim projektima u vezi sa fudbalom, što je napravilo prirodan slijed događaja da se nastavim angažovati u polju fudbala.

  • Otkud uopće pozicija u FK Sarajevo, kako je došlo do ovog angažmana?

Imala sam ranije priliku sarađivati sa ljudima iz kluba, tako da se nisam previše iznenadila pozivu da se priključim i konkretno klubu na nekoj od funkcija, što ne umanjuje činjenicu da mi je izuzetna čast bila primiti poziv za poziciju članice UO-a.

  • Koliko Vi (kao žena, PR stručnjak i osoba koja je veoma upoznata sa borbom protiv diskriminacije u sportu širom svijeta) možete uraditi na unapređenju stanja, kako u FK Sarajevo, tako i u bh. nogometu?

Činjenica da sam žena niti umanjuje niti povećava moje kompetencije u fudbalu, ali činjenica da sam neko ko je vrlo aktivan u svijetu poduzetništva i stručna u svom poslu, smatram da mogu dati doprinos na različitim frontovima u rukovođenju kluba.

Posebno na unapređenju komunikacije koju klub treba da njeguje kako sa medijima, tako i sa navijačima i generalno javnošću koja prati ovaj veliki fudbalski klub. Smatram da se u posljednjih mjesec dana, od našeg imenovanja, već vidi napredak u komunikaciji.

  • Prošle sezone je Haris Duljević napustio klub kao slobodan igrač, ove godine će se to desiti i sa Elvisom Sarićem. Kada će klub sa Koševa uraditi više na ugovorima bitnih, kvalitetnih nogometaša, ako ih već ne može zadržati – makar da dobije nešto novca za njih?

Nažalost, situacija sa Elvisom Sarićem i igračima koji trenutno napuštaju klub nas je već zatekla kad smo došli u klub, ali ono što možemo mi uraditi jeste podvući crtu i u budućnosti drugačije rješavati ove stvari.

Ovo jeste jedna od ključnih tema u vezi sa klubom i mislim da se ne smijemo dovoditi u situacije da igrači odlaze jer im ističe ugovor, tako što će im se mnogo ranije nuditi produženje saradnje.

Imamo puno povjerenje u novog koordinatora za sportski segment Emira Hadžića i vjerujemo da će se i njegov doprinos značajno osjetiti na tom polju.

  • Slično pitanje, ali za mlađe kategorije. U proteklim godinama je veći broj talentiranih i kvalitetnih igrača Akademije FK Sarajevo otišlo u druge države i druge klubove, sa tek šačicom nastupa za prvi tim. Kako tu zaštititi i igrače i klupsku budućnost?

Jedan od najvećih fokusa novog koordinatora sportskog segmenta će biti upravo promocija Akademije i podizanje komunikacije između prvog tima i Akademije na viši nivo, što bi trebalo da utiče i na rješavanje takvih problema.

Imamo sjajnu okolnost da su sve mlađe selekcije FK Sarajevo jako uspješne i da su baza talenata gdje trebamo graditi budućnost kluba.

Upravo smo proslavili osvajanje Kupa prijateljstva na Zlatiboru, koji su juniori Akademije Fudbalskog kluba Sarajevo, na čelu sa Dženanom Uščuplićem, osvojili pobijedivši Partizan iz Beograda u finalnoj utakmici. Ovo nisu mali uspjesi i iznimno smo svi ponosni na sve omladince.

  • Poznato je da će FK Sarajevo i naredne sezone igrati evropske utakmice. Jesu li već počele pripreme kluba, Uprave za slijedeću takmičarsku godinu, bilo da je riječ o igračkom kadru, stručnom štabu, infrastrukturi…?

Bez obzira na sezonu, rad u klubu se nikada ne stišava.

Brojne su tekuće stvari na kojima se svakodnevno radi koje su od važnosti za narednu sezonu, a sama činjenica da imamo novu energiju u sportskom segmentu polaže nade da ćemo kvalitetno krenuti u narednu sezonu i evropske utakmice.

  • Šta treba uraditi da se na tribine vrate pravi navijači, porodice kojima su utakmice nekada bile povod za druženje, istinski ljubitelji ovog sporta?

Vraćanje navijača na tribine je jedna od najvećih želja i igrača i cijelog FK Sarajevo. Međutim, nama nije u cilju da to ostane u polju želja, nego da vidimo kako možemo riješiti pukotinu u komunikaciji sa navijačima.

Čuli smo brojne kritike i one su bile polazište da se otvore oči. Nerijetko smo čuli rečenice: ‘Mi želimo transparentniji klub’ i to je jedna od velikih zadaća kluba sada. Već smo sami početak iskoristili za poboljšanje PR odjela kluba kako informacije iz kluba ne bi išle puteljcima špekulacija, nego zvanično od kluba.

Rezultati su bili jedan od razloga, pa se nadam da će i ove promjene koje se dešavaju trenutno uroditi plodom da se vrati povjerenje navijača. Znam da im nije toliko važna pobjeda koliko im je važno da se ostavilo srce na terenu.

Ja istinski vjerujem da će prepoznati da se cijela situacija u klubu razbudila iz sna sa željom za pobjedama na raznim frontovima.

Izvor: Al Jazeera