Oglasi

'Provokativna odjeća', pravna bitka u Sudanu

Aktivistica i novinarka iz Sudana Winnie Omar na sudu je oslobođena optužbe da je nosila provokativnu odjeću.
Nekoliko dana prije početka suđenje više od 24 djevojke su izvedene pred sud pod istom optužbomEPA

Piše: Emal Abdel Hadi

Sudanska aktivistkinja i novinarka Winnie Omar kročila je u sudnicu prvi put zbog optužbi da je nosila nepristojnu i provokativnu odjeću. Kod mnogih je to potaklo pitanja o presudi koju će sudija izreći u ovom slučaju, jer su postojale sumnje da neće proći nekažnjeno.  

Tridesetogodišnja Winnie pojavila se pred sudijom u istoj odjeći zbog koje je i optužena kako bi odbranila svoje pravo na slobodu odijevanja sve dok to ne ugrožava slobodu drugih, kako je rekla.   

Dok su se prisutni sašaptavali a Winnie branila samu sebe, sudac je zatražio kratku stanku prije negoli pročita presudu. Kada se vratio, pročitao je odluku u kojoj ''Sud oslobađa Winnie od optužbi za koje se tereti'', da bi zatim rekao kako je odjeća koju optužena nosi sasvim normalna te da u njoj ne vidi ništa sporno.

Nekoliko dana prije početka suđenja sudanskoj novinarki, više od 24 djevojke su izvedene pred sud pod istom optužbom: ''oblačenje neprimjerene odjeće''. To je potaklo aktiviste u Khartoumu na pokretanje kampanje u kojoj pozivaju da se zaustavi ponižavanje žena i ukine član 152. sudanskog Krivičnog zakona u kojem stoji da će bilo kakvo ponašanje ili odjeća kojom se javno prekrši pristojnost biti kažnjeno.

Winnie kaže kako nije sumnjala u pravičnost sudanskog pravosuđa ''bez obzira na žalbu koja je došla iz tužilaštva, jer ja uopće nisam nosila provokativnu i neprimjerenu odjeću''.

Winnie za Al Jazeeru kaže: ''Bila sam iznenađena kada sam odvedena u policijsku stanicu. Sa mnom je bio i moj prijatelj koji se pobunio zbog načina na koji sam uhapšena''.

Ova aktivistkinja za ljudska prava naglašava da nema nikakve koristi od toga da žene izlaze vani iz svojih domova u Sudanu sve dok im član o neprimjerenoj odjeći visi nad glavom, bez da se precizira šta je to zapravo neprimjerena odjeća.

Sličnu kampanju vode i političke snage s ciljem da se ukine član 152. sudanskog Krivičnog zakona za kojeg kažu da vrijeđa žene. 

Zakonodavac u sudanskom zakonu nije pojasnio šta čini nepristojnu odjeću zbog koje bi neko mogao biti optužen, čime se ostavlja prostora organima reda da sami procjenjuju ili da stvar preuzmu u svoje ruke tužitelji, kao što je to bilo u slučaju Winnie Omar.

Policijske strukture u Sudanu poduzimaju intenzivne kampanje protiv odijevanja koje smatraju neprimjerenim, što je u Sudanu nazvano ''provokativnim odijevanjem'', dok se optuženima za ovaj prekršaj izričitu različite kazne.

Političke kritike

Opoziciona Nacionalna stranka Umma ulaže napore u borbi protiv zakona za koje kažu da podržavaju mržnju, segregaciju i omalovažavanje žena u državi. Potpredsjednik ove stranke advokat Mohamed Abdullah al-Domah rekao je da će stranka uputiti poziv za poštivanje svih prava bez ikakvog izuzetka u kontinuiranoj bici kako bi se zaustavile povrede ljudskih prava, nasilje i isključivanje.

U svom komentaru za Al Jazeeru je rekao da stranka neće štedjeti truda u borbi protiv ''kriminalnih politika sistema i proizvoljnih mjera'', kako je to opisao, sve dok sudanski građani ne budu uživali u slobodi, dostojanstvu i jednakosti kao pravima od suštinskog značaja u okrilju demokratskog sistema kojem streme''.

Prošle sedmice su 24 djevojke odvedene sa ženske zabave iz jedne sale u Khartoumu u policijsku stanicu, nakon čega su predate sudu koji ih je oslobodio optužbi za nošenje ''provokativne odjeće'' prema članu 152. Krivičnog zakona.

Aktivisti za ljudska prava traže od sudanske vlade da poništi kontroverzni Zakon o javnom redu jer se time širom otvaraju vrata istražiteljima ili policijskim službenicima da svoje vlastite procjene koriste protiv ''žrtava ovog zakona''.

Međutim, Osman Nimr, predsjednik Zakonodavne, pravne i komisije za ljudska prava u Parlamentu, potvrdio je za Al Jazeeru da se stvari provode u skladu sa zakonom i da ''nisu u suprotnosti sa zakonima utvrđenim na regionalnom nivou - konkretno u regiji Khartouma – a ne na nacionalnom.''

Prema Nemirovom mišljenju, Narodni parlament će razmatrati ovo pitanje i intervenirati ''samo ukoliko zaprimi žalbu oštećene strane''.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.