Protivljenje obilježavanju 800 godina autokefalnosti SPC-a u Crnoj Gori

Patrijarh Irinej je izjavio da je 'u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH-u' (Tanjug)

Crnogorski pokret podnio je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obilježavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, prenosi srbijanski portal B92.

Na čelu organizacionog odbora je mitropolit Amfilohije.

Prijavu su podnijeli zbog, kako navode, više krivičnih djela – od onih koja se odnose na djelovanje protiv ustavnog uređenja i sigurnosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra, javlja Radio-televizija Crne Gore.

Između ostalog, zahtijevaju od Tužilaštva da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik te manifestacije, da dođe u Crnu Goru.

Irinej bi trebao otputovati u Budvu krajem septembra, povodom obilježavanja 800 godina od autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

Kako prenosi Pobjeda, zabranu ulaska patrijarha Irineja u Crnu Goru traže zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine da je “u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u Nezavisnoj državi Hrvatskoj”.

Raspirivanje anticrnogorskih strasti

Ovaj pokret smatra da je patrijarh Irinej to izjavio namjerno i da je pritom, kako se navodi, zlonamjernim interpretiranjem činjenica “raspirio anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba, s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine” te da je u tome uspio.

Pokret je Vhovnom državnom tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC-a, na čelu s čelnikom, kako navode, cetinjske filijale SPC-a Amfilohijem, zbog navodno više krivičnih djela koja se odnose na djelovanje protiv ustavnog uređenja i sigurnosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

Za mitropolita Amfilohija kažu da je, riječju i djelom, “inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve, a da je SPC “u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija, u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još od 1989. godine”, prenijela je podgorička Pobjeda.

Obilježavanje 800. godišnjice autokefalnost SPC-a i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki planirano je skupom u Budvi 27. i 28. septembra, u grbaljskome Manastiru Podlastva.

Izvor: Agencije