Protivljenje izgradnji zida u Mitrovici

Kada je u augustu ove godine počela revitalizacija glavnog mosta u Mitrovici i otklonjena barikada koju su ranije postavili lokalni Srbi, mnogi su se nadali da će se uskoro slobodno kretati po gradu.

No, betonski zid koji je izgrađen prije tri sedmice blizu glavnog mosta u sjevernoj Mitrovici izazvao je veliko nezadovoljstvo kod većine građana Mitrovice, ali i zvaničnika Prištine. Izvještava Avni Ahmetaj.

Građani Mitrovice zapanjeni posmatraju betonski zid viši od dva metra koji je nedavno izgrađen svega nekoliko metara od glavnog mosta. Mnogima nije jasno ni čemu on služi.     

Protivljenje građana

“I mi Mitrovčani i komšije Albanci mislimo da je ovo bruka i da je igra. Napravili su od grada selo”, kaže Jeremije Aksentijević, stanovnik Mitrovice.

“Ja ne znam čemu je to, to kao Berlinski zid, a ovo samo bombardovanje da je bilo pa ovako bi bilo”, dodaje Mitrovčanin Marko Jakovljević. 

Mještanin Dragomir Eraković se pita gdje su prava građana: “Čas prave, čas ruše, ko donosi te odluke?”.

Slično misle i građani s druge strane zida. 

“Ne znam šta se događa, ali meni izgleda da je ovaj zid znak podjele i ne bi trebalo da se izgradi”, kaže Musli Murati.

“Smeta mi ovaj zid jer je izgrađen usred grada, mislim kako je to urađeno da bi neko dobio političke poene”, smatra stanovnik Mitrovice Sabit Klinaku.

Stav zvanične Prištine

Protiv zida su i zvaničnici u Prištini. Predsjednik Skupštine Kadri Veseli je izjavio da u slučaju da opština Sjeverna Mitrovica odbije da sruši zid koji su izgradili, onda će to učiniti centralne institucije te da se o tome neće pregovarati.

Gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Goran Rakić je objasnio da je riječ o potpornoj nivelizaciji šetališta koje ne može da se sruši, ali može biti redizajnirana, kaže, tako je i dogovoreno sa predstavnicima Evropske unije.

“Zid će biti redizajniran, ovde će biti u vidu letnje pozornice koje će služiti za održavanje manifestacija kada projekat pešačke zone bude gotov”, izjavio je Goran Rakić, gradonačelnik opštine Sjeverna Mitrovica.

Ali, zvaničnici u Prištini kažu da je tokom dijaloga koji se vodi u Briselu sa Srbijom,  postignut sporazum za rekonstrukciju mosta, ali ne i za izgradnju betonskog zida blizu mosta.     

“Obavezno se mora promijeniti način vođenja dijaloga. Posljednji slučaj koji se tiče mosta govori o neozbiljnosti Srbije u procesu dijaloga. Problem zida je produkt Briselskog dijaloga i to zbog opstrukcija koje čini Srbija u procesu dijaloga jer oni tamo nešto drugo pričaju. Mene su zvaničnici međunarodne zajednice optužili da ne sarađujemo i da nismo dovoljno velikodušni. Ali sada se vidi velikodušnost Srbije i to na izgradnji betonskih zidova i barikada”, ocijenio je Isa Mustafa, premijer Kosova.

Evropska Unije je prije tri sedmice saopćila da su se njeni zvaničnici sastali sa predstavnicima obje strana i da je postignut dogovor, da se radi na harmonizaciji nacrta projekta za revitalizaciju mosta i pješačke zone.

U međuvremenu, građani Mitrovice gledajući novoizgrađeni zid nadaju se rješenju i slobodnijem kretanju u gradu.

Izvor: Al Jazeera