Protiv Weinsteina podignuta optužnica

Weinsteina za seksualno zlostavljanje optužuje Lucia Evans (EPA)

Protiv filmskog producenta Harveyja Weinsteina, koga su deseci žena optužili za spolno zlostavljanje, podignuta je optužnica za silovanje i spolno zlostavljanje, što je prva optužnica nakon prvih optužbi protiv njega iznesenih prije sedam mjeseci.

Weinstein (66) oko 7:30 po mjesnom vremenu stigao je u policijsku stanicu na jugu Manhattana, nedaleko od mjesta gdje je jedno vrijeme imao ured i od njegove kuće u Greenwich Villageu.

Ispred zgrade ga je dočekalo nekoliko desetaka kamera i novinara svjetskih medija, ali nije dao nikakvu izjavu, prenosi AFP.

Njujorška je policija nedugo nakon toga priopćila da je optužen za silovanje i spolno zlostavljanje dviju žena, ali nije navela druge pojedinosti.

Nakon policijske obrade Weinstein je u pratnji policije oko 9:15 po mjesnom vremenu (15:15 srednjoeuropskom) došao na sud, objavio je ured državnog tužitelja.

Po pisanju nekih medija, za spolno zlostavljanje optužuje ga Lucia Evans, koja je jednom javno posvjedočila da ju je Weinstein 2004. prisilio na spolni odnos.

Na uslovnoj slobodi

O optužbi za silovanje zasad nema nikakvih informacija.

Weinstein je nakon podizanja optužnice pušten na slobodu uz jamčevinu milijun dolara, obvezu nošenja elektroničke narukvice i predavanja putovnice, javlja AFP.

Uvjeti njegova puštanja na slobodu utvrđeni su na kratkom saslušanju pred sucem na Manhattanu, na temelju dogovora koji su prethodno postigli državni tužitelj Manhattana i Weinsteinov odvjetnik Ben Brafman.

Izvješća o Weinsteinovu nasilju nad ženama pokrenula su lavinu sličnih optužbi protiv drugih holivudskih zvijezda, televizijskih novinara i drugih moćnih ljudi. Mnogi su od njih otpušteni ili su dali ostavku.

Bujica optužbi potaknula je pokret #MeToo, kojemu su se pridružile žene iz svih grana industrije koje su iskusile spolno uznemiravanje ili napastovanje na poslu.

Izvor: Agencije