Protiv odbjeglog Mamića podignuta nova optužnica

Zdravko Mamić, Zoran Mamić
Mamić je u junu prošle godine nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora (EPA)

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je u četvrtak novinarima kako zasad ne zna detalje treće optužnice protiv Zdravka Mamića, pa ne zna ni ulazi li ona u katalog kaznenih djela po kojima dolazi do izručenja.

Mamić je u lipnju prošle godine, nakon nepravomoćne presude u Hrvatskoj zbog izvlačenja novca iz Dinama, neposredno uoči izricanja presude pobjegao u Bosnu i Hercegovinu i danas živi u Međugorju.

Na upit novinara postoji li šansa da Mamić bude ispitan i izručen Hrvatskoj Bošnjaković je kazao da ne zna detalje treće optužnice, ali da Hrvatska ima sporazum s Bosnom i Hercegovinom i da postoji popis kaznenih djela u kojima dolazi do izručenja.

“Imamo popis i tzv. katalog kaznenih djela u kojima dolazi do izručenja, stoga ćemo vidjeti. U ovom trenutku ne znam o čemu se radi, niti ulazi li optužnica za određena kaznena djela u taj katalog”, pojasnio je novinarima ministar pravosuđa.

Zagrebačko je Županijsko državno odvjetništvo pred osječkim Županijskim sudom podiglo novu optužnicu protiv Zdravka Mamića, tereteći ga da je od 2002. do 2007., dok je obnašao različite dužnosti u Dinamu, izvukao 16,7 milijuna kuna (2,3 milijuna eura).

Izvlačenje novca u Zagrebu i Klagenfurtu

Ne navodeći ime optuženika ni kluba, Državno odvjetništvo (DORH) objavilo je na svojim mrežnim stranicama da je optužnica podignuta protiv 60-godišnjaka zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, kako prenosi Hina.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo predlaže da se postupak po novoj optužnici spoji s postupkom koji se protiv Mamića vodi pred Županijskim sudom u Osijeku zbog više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sastavu zločinačkog udruženja, a slijedom optužnice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK).

Mamića sada terete da je novac iz Dinama izvlačio od 25. rujna 2002. do 8. ožujka 2007. u Zagrebu i Klagenfurtu, u Austriji, i to dok je obnašao dužnosti člana Izvršnog odbora kluba, a nakon toga izvršnog dopredsjednika i člana uprave i imao ovlast za raspolaganje novcem po računu kluba otvorenog u jednoj banci u Austriji.

Iako je, sukladno statutu kluba, bio dužan skrbiti se o zakonitom korištenju i raspolaganju financijskim sredstvima kluba, okrivljenik je, u nakani da se znatno materijalno okoristi na štetu imovine kluba, raspolagao novčanim sredstvima kluba u vlastitu korist.

Terete ga da je nalagao prijenos iznosa 97.492 eura (730.659 kuna) na svoj račun otvoren u banci u Austriji te osobno podigao iznos od ukupno 2,2 milijuna eura (16 milijuna kuna) u gotovini i tako se, na štetu kluba, okoristio u ukupnom iznosu 2,3 milijuna eura (16,7 milijuna kuna).

U optužnici je predloženo da se od okrivljenika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom u iznosu 16,7 milijuna kuna.

Odbijeno izručenje Hrvatskoj

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja približno 116 milijuna kuna (15,44 milijuna eura) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, te danas živi u Međugorju, pa nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Nakon toga je priveden Sudu Bosne i Hercegovine, koji je odbio hrvatski zahtjev za izručenje jer je utvrdio kako je Mamić državljanin Bosne i Hercegovine, kao i da je kazneno djelo za koje je osuđen u Hrvatskoj počinjeno prije nego što je između Hrvatske i Bosne i Hercegovine potpisan sporazum o izručenju, pa se u tom slučaju ne može primijeniti.

Ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša potpisao je u siječnju rješenje kojim je definitivno odbio mogućnost izručenja Zdravka Mamića Hrvatskoj.

Pred osječkim Županijskim sudom traje postupak potvrđivanja druge optužnice protiv Mamića i još šestorice okrivljenika za izvlačenje novca iz Dinama.

Izvor: Agencije