Protetička ruka vraća osjećaj za dodir

Ruka je od milja nazvana 'Luke', prema liku Lukea Skywalkera iz popularne franšize 'Zvjezdanih ratova'. (DARPA)

Muškarcu (28) koji je bio paraliziran više od decenije nakon povrede kičmene moždine ugrađene su elektrode protetičke ruke u senzorni i motorni korteks.

Tako mu je omogućeno da mislima upravlja rukom i da osjeti prstima ono što dodiruje.

Ruka koja je razvijena u laboratoriji primijenjene fizike na Univerzitetu “John Hopkins” dio je istraživačkog projekta o naprednim zamjenama za udove koje finansira DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), agencija koja pripada američkom Ministarstvu odbrane.

Ruka je od milja nazvana “Luke”, prema liku Lukea Skywalkera iz popularne franšize Zvjezdanih ratova.

Signali do mozga

Pri svakom dodiru ruka šalje električne signale, koji se u mozgu registriraju kao da je riječ o kontaktu mesa i kosti s nekim predmetom, površinom i slično.

Pacijent je mogao prepoznati kada su naučnici pritiskali određene prste, a mogao je prepoznati i namjeru naučnika kada su ga pokušali prevariti dodirujući dva prsta odjednom.

Ključ je u tome što se protetičkom rukom upravlja mislima.

Ona posjeduje set motora osjetljivih na dodir, koji su direktno povezani s mozgom.

Ranije ove godine svijet je upoznat sa novim DARPA-inim pomagalima kada je objavljen video u kojem volonter-amputant koristi protetičku ruku pri penjanju uz zid.

Ratni veteran koristi protetičku ruku pri penjanju uz zid [YouTube/DARPAtv]

Međutim, čak je i DARPA priznala da vjerovatno većina ljudi neće moći priuštiti ovu naprednu protetiku, pošto će, prema prvim procjenama, cijena jedne proteze iznositi više od 100.000 dolara.

Izvor: Agencije