Protestna šetnja opozicije u Podgorici zbog hapšenja Medojevića

Opozicioni Demokratski front organizovao je u nedelju protestnu šetnju nakon okupljanja ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Podgorici, zbog hapšenja jednog od čelnika DF-a Nebojše Medojevića.

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić rekao je da vlast rizikuje Medojevićev život i pozvao Ustavni sud Crne Gore da u ponedeljak da jasan odgovor.

“Čekamo odgovor, a ako se stvar ne završi, čitava Crna Gora će biti zapaljena bakljama slobode i spustiti se u Podgoricu”, poručio je on.

‘Prsluk evropske sirotinje’

Medojevićevi pravni zastupnici predali su u četvrtak Ustavnom sudu ponovljeni zahtev za hitno postupanje po predlozima za privremenu meru, kao i predlog za hitno postupanje po ustavnoj žalbi.

Sud može doneti privremenu meru da Medojević izađe iz zatvora dok ne donese konačnu odluku o ustavnoj žalbi, i to bi trebao uraditi po hitnom postupku.

Osim lidera DF-a, na bini su, kako prenose podgorički mediji, tokom protesta bili i lider opozicione Socijalističke narodne partije Vladimir Joković i poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Danilović je, kako prenose mediji, kazao da je gubljenje života i obraza gore od gubljenja vlasti i pozvao građane da budu drugačiji od vlasti.

“Ovo je Crna Gora, da danas liči na Francusku i Belgiju. Da, liči na Evropu. Ovo je prsluk evropske sirotinje, a mi smo ta sirotinja”, poručio je on.

Među okupljenima na protestu bili su i funkcioneri Građanskog pokreta URA Miloš Konatar i Luka Rakčević, funkcioneri Ujedinjene Crne Gore i poslanici Demokrata Danilo Šaranović, Zdenka Popović i Neven Gošović, prenose Vijesti.

Na protest je, piše ovaj list, stiglo i tridesetak članova Prave Crne Gore, sa generalnim sekretarom partije Vladisavom Dajkovićem.

Knežević deset dana u parlamentu

Medojević je uhapšen krajem novembra, jer su mu izrečene dve zatvorske kazne od po dva meseca zbog odbijanja ponovnog svedočenja u slučajevima u kojima je glavnog specijalnog tužioca optužio za primanje mita i učešće u ratnom zločinu na području Cavtata (Hrvatska) početkom devedestih godina prošlog veka.

Dvomesečna kazna zatvora zbog odbijanja svedočenja čeka i poslanika DF-a Milana Kneževića.

On već deset dana odbija da napusti zgradu parlamenta kako bi izbegao hapšenje.

Izvor: Al Jazeera