Protestna nota zbog izjave o ‘bugarskim bandama’

Macron rekao 'da više voli imati ilegalnu, registriranu migraciju, uz kvote, tokom x godina, nego ilegalne djelatnosti' (EPA)

Bugarska je službeno protestirala zbog “uvredljivih” izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona izrečenih u intervjuu za jedan desni list Valeurs actuelles (Aktuelne vrijednosti) o “bugarskim bandama” i “ilegalnim djelatnostima”.

Macron je u razgovoru za Valeurs actuelles, govoreći o migracijskoj politici svoje zemlje, rekao “da više voli imati ilegalnu, registriranu migraciju, uz kvote, tokom x godina, nego ilegalne djelatnosti”.

“Više volim imati ljude koji ilegalno dolaze iz Gvineje ili Obale Slonovače i koji dolaze raditi umjesto bugarskih i ukrajinskih bandi”, dodao je on, prenosi agencija Hina.

Objašnjenje intervjua

“Smatram da je to što je rekao predsjednik Macron uvredljivo za bugarsku zajednicu u Francuskoj”, kazala je bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharieva dodajući da je zatražila od bugarskog ambasadora u Francuskoj da preda protestnu notu francuskom Ministarstvu vanjskih poslova.

U istom kontekstu je francuska ambasadorica u Sofiji pozvana u ponedjeljak u bugarsko Ministarstvo vanjskih poslova da iznese objašnjenje ovog intervjua.

Bugarski premijer Bojko Borisov je u subotu izjavio kako se čuo s Macronom koji je objasnio da su njegove riječi krivo protumačene.

“Uvjerio me da nije kritizirao bugarske državljane, radnike ili institucije”, napisao je Borisov na Facebooku.

“Kao premijer neću nikome dopustiti da vrijeđa naš narod i nadam se da se takve situacije neće ponavljati”, zaključio je šef bugarske vlade.

Izvor: Agencije