Protestna nota Srbije zbog paljenja zastave

Selidba Kosova u 'srpski Jerusalem' neće biti samo stvar vjere i emocija, piše autor (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije uputilo je protestnu notu Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu povodom paljenja zastave Republike Srbije tokom današnjeg obilježavanja 21. godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“ u Kninu.

“Ministarstvo spoljnih poslova ovaj vandalski čin smatra nedostojnim i necivilizacijskim gestom, koji zaslužuje najoštriju osudu i kažnjavanje počinilaca. Ministarstvo spoljnih poslova očekuje od nadležnih organa Republike Hrvatske da preduzmu sve neophodne zakonske mere, identifikuju i kazne počinioce”, navodi se u saopštenju.

Policija u Kninu privela je dvojicu muškaraca nakon paljenja zastave Republike Srbije, javlja Index.hr.

Prema pisanju tog portala, na snimku objavljenom na YouTubeu je u prvom planu mladić bez majice koji na stolu pokušava zapaliti zastavu Republike Srbije. U pomoć mu je priskočio neko s bakljom, a kada je zastava planula, to je izazvalo oduševljenje prisutnih, mahom mladića i djevojaka.

Ranije su pripadnici IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga cijelo vrijeme uzvikivali i ustaški pozdrav “Za dom – spremni!”.

“Policija ne reagira nego ih propušta, a časnici Hrvatske vojske u svečanim odorama im mašu i dižu palac u znak podrške. Policija na motorima nije ni trznula prolazeći kraj povorke, a drugi su im pak pomaknuli barikadu kako bi mogli mirno proći”, javio je Index.

Rat riječima

Uoči i tokom 21. godišnjice “Oluje”, zvaničnici Hrvatske i Srbije izmijenili su teške riječi.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić danas je nazvao “bezobrazlukom” izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je “Oluja” rasteretila Srbe “od teškog stoljetnog utega velikosrpskih projekata”.

Ranije ove sedmice, Dačić i hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač uputili su usmene primjedbe jedan drugom.

Obojica su kazali da protestne note više neće primati.

Počelo je zbog rehabilitacije kardinala Alojzija Stepinca. Nastavilo se zbog ukidanja presude Branimiru Glavašu i podizanja spomenika Miri Barešiću. I dok Srbija protestuje zbog, kako se navodi, rehabilitacije fašizma i ustaške NDH, Hrvatska joj odgovara da zaobiđe riječnik onoga što naziva agresivnom velikosrpskom politikom devedesetih i poručuje – to nije jezik Evrope. 

Izvor: Al Jazeera