Protestna nota Srbije BiH zbog paljenja zastava

"Nagrada Smiljaniću očito 'bruka' Pavlovića", piše autor (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uručilo je danas protestnu notu ambasadoru Bosne i Hercegovine u Beogradu Lazaru Mirkiću kojom je izražen protest zbog sadržaja videosnimka na kojem dva neidentificirana, naoružana muškarca, spaljuju dvije državne zastave Srbije.

U saopćenju se navodi kako se na videosnimku vide dvojica muškaraca, okružena nekadašnjom zastavom Bosne i Hercegovine, koja je bila u zvaničnoj upotrebi do 1998. godine i zastavom Kraljevine Saudijske Arabije, kako spaljuju zastave Republike Srbije.

Paljenje zastava obavljeno je uz pucanje iz vatrenog oružja i pjevanje pjesama, kako se navodi u saopćenju Ministarstva, “izrazitog nacionalnog i islamskog, vjerskog naboja”.

Traži se hitna istraga

”Uz ukazivanje da se radi o krajnje neprihvatljivom postupku usmerenom prema jednom od najvažnijih državnih simbola Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje da nadležni organi Bosne i Hercegovine sprovedu hitnu istragu u cilju otkrivanja počinilaca ovog neprimerenog čina i njihovog kažnjavanja u skladu sa zakonom”, navodi se u saopćenju.

Zatraženo je da se o toku istrage blagovremeno obavještavaju nadležni organi Srbije.

Ministar rada Republike Srbije Aleksandar Vulin je prethodno rekao da Srbija očekuje od BiH da u najkraćem roku provede istragu o spaljivanju zastava.

“U suprotnom će to učiniti nadležne službe Srbije”, rekao je Vulin.

Još se ne zna da li se incident dogodio u BiH ili nekoj drugoj zemlji.

Izvor: Agencije