Protestna nota IZ Vatikanu radi dočeka Kordiću

Doček osuđenom ratnom zločincu Dariju Kordiću organizirali su određeni visoki funkcioneri Katoličke crkve (Pixsell)

U povodu dočeka osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića kojeg su organizirali određeni visoki funkcioneri Katoličke crkve, Kabinet reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH uputio je protestnu notu ambasadi Vatikana u Sarajevu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U noti se izražava zaprepaštenje Islamske zajednice ovakvim postupkom visokih funkcionera Katoličke crkve i traži pojašnjenje takvog postupka, objavljeno je na službenoj internet stranici Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Nekoliko stotina okupljenih u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso 6. juna dočekalo je haškog osuđenika za ratne zločine Darija Kordića, u ratnom periodu u BiH visokog zvaničnika samoproglašene Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, uz pjevanje domoljubnih pjesama.

Kordić, koji je u Haškom tribunalu 2004. godine osuđen na kaznu od 25 godina zatvora za ratne zločine počinjene tokom 1993. godine u Lašvanskoj dolini u srednjoj Bosni, pušten je na slobodu nakon što je dvije trećine kazne proveo u zatvoru u Austriji.

Dario Kordić je oslobođen odgovornosti za zločine na nekoliko lokacija, na primjer u Novom Travniku, ali je većina drugih optužbi potvrđena.

Među potvrđenim optužbama je i ona kojom se tereti za odgovornost za najteži zločin iz optužnice – napad na selo Ahmići, 16. aprila 1993.

Proglašen je krivim za poticanje i naređivanje sistematskih napada na civile i protupravnih zatočavanja u nizu drugih mjesta srednje Bosne, među kojima u Busovači i na području Kiseljaka.

Izvor: Agencije