Protesti zbog poskupljenja u Sudanu, dvije osobe poginule

Protesti se održavaju i u prijestolnici Khartoumu (Al Jazeera)

Na protestima u Sudanu, koji se od jučer održavaju zbog loše ekonomske situacije u zemlji, poginule su dvije osobe, javlja Anadolija.

Demonstracijama u gradu Gadarif na istoku zemlje, koje su jutros započeli učenici srednjih škola, pridružili su se i brojni građani. Okupljeni su protestovali protiv poskupljenja i nestašice hrane i goriva, a u jednom momentu su zapalili i zgradu guvernera.

Mubarek En-Nur, zastupnik iz Gadarifa, kazao je da su tokom protesta u tom gradu poginule dvije osobe te da je veliki broj povrijeđenih.

Slični protesti se održavaju i u prijestolnici Khartoumu, a najveći broj demonstranata okupio se u samom centru grada.

Policija koristi suzavac kako bi rastjerala demonstrante, dok je veliki broj trgovina u gradu zatvoren.

Protesti se održavaju i u gradovima Dangola i Sennar.

Podsjetimo, protesti u zemlji su počeli jučer u gradu Atbara, u sudanskoj pokrajini Rijeke Nila. Ubrzo nakon toga u tom gradu je proglašeno vanredno stanje te uveden i policijski sat.

Protesti širom Sudana

Odluka lokalnih vlasti je uslijedila nakon što su danas održani protesti zbog poskupljenja u zemlji te sve veće nestašice hrane i goriva.

Lokalni mediji navode da je tokom protesta u gradu Atbara zapaljeno i sjedište vladajućeg Nacionalnog kongresa.

Slični protesti jučer su održani i u gradu Port Sudan, najvećoj sudanskoj luci i glavnom gradu sudanske savezne države Crveno more, kao i u gradovima Sjeverni Kordofan i Omdurman.

Iz Nacionalnog kongresa su kazali da svaki građanin ima pravo na mirne proteste, dodajući kako su nasilni protestu u Atbari neprihvatljivi, dodajući da Vlada pokušava riješiti ekonomske probleme u zemlji.

Proteste u gradu Atbara su nazvali pokušajem narušavanja sigurnosti i stabilnosti zemlje, napominjući da policija i snage sigurnosti postupaju profesionalno u obavljanju svoga posla.

Predsjednik Sudana Omar Hassan Ahmad al-Bashir prije dva dana je izjavio da zemlja prolazi kroz teške momente, dodajući da će probleme prevazići efikasnim mjerama i uspješnim rješenjima.

Izvor: Agencije