Protesti zbog izbačene pokrivene učenice

Nekoliko stotina građana Kosova odazvalo se pozivu muslimanskog vjerskog pokreta Baškohu da protestiraju u centru Uroševca zbog uredbe Vlade Kosova o zabrani nošenja vjerskih obilježja u školama.

Protest je uslijedio nakon što je direktor jedne srednje škole u ovom gradu tu uredbu proveo u djelo i izbacio učenicu Njomzi Jashari zbog nošenja marame.

“Sa plakatima kojima se zahtevaju verska prava, nekoliko stotina građana okupilo se ispred zgrade Opštine u Uroševcu. Podržavaju učenicu srednje škole iz ovog grada Njomzu Jashari, kojoj su nedavno lokalne vlasti zabranile pohađanje nastave nakon što je odlučila da nosi maramu”, izvještava iz Uroševca reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

Zahtjev da se ukine uredba

Fatos Rexhepi iz pokreta Bashkohu kaže: “Da se izbaci iz škole jedna djevojaka koja je odlučila biti dobra majka i poštovana građanka Kosova, da se izbaci u ovo vrijeme kada se svi zalažemo za demokratiju – to je najveća diskriminacija koja se radi pripadnicima islamske vjeroispovijesti na Kosovu. Pokret Bashkohu će na cijelom Kosovu dići glas da brani svaku našu sestru i svakog čovjeka koji prakticira islam”.

Predstavnik muslimanskog vjerskog pokreta Bashkohu, zajedno s Njomzinim roditeljima, i u petak je pokušao naći rješenje na sastanku s direktorom obrazovanja u ovoj opštini Agimo Berishom.

“Hoćemo da se ova uredba odmah ukine na cijelom Kosovu. U međuvremenu, tražili smo da se postigne kompromis, kako bi ova djevojka mogla nastaviti studije. Predsjednik Opštine i direktor obrazovanja nisu spremni na kompromis”, govori Fuad Ramiqi iz pokreta Bashkohu.

Van opštinske nadležnosti

U centru medijske pažnje je opštinski direktor obrazovanja.

“Ovakvi slučajevi su van naših opštinskih nadležnosti. Institucija koja se bavi ovim pitanjima je Skupština Kosova. Ne možemo mijenjati ove zakone, koji su doneseni u Skupštini Kosova – mi ih samo rovodimo. Zna se da je Kosovo sekularna država. To znači da se država ne može miješati u vjeru, a ni vjera u institucije države”, kaže Berisha.

Kosovske vlasti su odlučne da provode odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja, uključujući i marame, u osnovnim i srednjim školama, a u isto vrijeme demonstranti ostaju odlučni da brane svoja prava.

Plakati koje su u petak držali u rukama najvjerovatnije će se vidjeti narednih dana i u ostalim gradovima na Kosovu.

Izvor: Al Jazeera