Oglasi

Protesti za puštanje zatvorenih Palestinaca

Samir Issawi 200 dana u zatvoru štrajkuje glađu, njegov brat je uhapšen, dok se protesti šire Zapadnom obalom.

Palestinac koji više od 200 dana štrajkuje glađu u utorak bi se trebao pojaviti pred sudom, na saslušanju na kojem će mu možda biti odobrena kaucija.

Samir Issawi postao je simbol svih koji se bore za oslobađanje palestinskih političkih zatvorenika. Issawijev brat uhapšen je u ponedjeljak, dok se ostatak porodice našao na meti napada izraelske vojske.

Kad je porodica posljednji put vidjela Samira Issawija, polako je umirao od gladi. Vitaminske tablete održavaju ga na životu.

Uhapšen brat

Roditelji kažu da je njihov drugi sin, Shady Issawi, student koji je uhapšen u ponedjeljak i ranije bio aktivni član jedne palestinske grupe. Nije objavljeno zbog čega je sada uhapšen.

„Došli su u pola tri ujutro, 20 pripadnika policije i obavještajne službe. Tražili su od majke da ostane vani. Nas su poslali u različite sobe. Shadyju su stavili lisice na ruke i odveli su ga", rekao je otac Tarik Issawi.

Još jedan brat, Midhat, trenutno je u zatvoru.

Samir Issawi oslobođen je 2011. godine, kao jedan od više od 1.000 Palestinaca razmijenjenih za zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Izrael kaže da je prekršio uslove puštanja na slobodu posjetom gradu na Zapadnoj obali.

U januaru, izraelska vojska srušila je kuću jednog od njegove braće. Vlasti tvrde da je bila bespravno izgrađena.

'Sistematski napadi'

S druge strane, porodica insistira da je riječ o sistematskim napadima.

„Svaki dan dolaze u našu kuću. Ranije su i mene hapsili, kao i mog brata Farisa. Jučer su uhapsili Shadyja. Uništili su Rafitovu kuću i prekinuli nam snabdijevanje vodom", kaže sestra Sherine Issawi.

U Izraelu glađu štrajkuju najmanje četvorica Palestinaca, za koje se sedmicama održavaju skupovi podrške.

„Maltretiranje je dio pritiska koji okupaciona Vlada vrši na zatvorenike i njihove porodice kako bi ih prisilili da prekinu štrajk glađu. Taj štrajk je sramota za Izrael. Žele ga okončati tako da zatvorenici ništa ne postignu", tvrdi advokat zatvorenika Mahmoud Hassan.

Porodica se sad nada da će demonstracije širom Zapadne obale natjerati Izrael da oslobodi Samira i njegovu braću.

Izvor: Al Jazeera