Protesti za Floyda od Amsterdama do Nairobija

U Berlinu su građani protestovali ispred američke ambasade (EPA)

Ubistvo Afroamerikanca Georgea Floyda izazvalo je proteste i izvan Sjedinjenih Američkih Država, od Amsterdama do Nairobija koji su ukazali na problem rasizma i u tim gradovima.

Dok bjesne demonstracije u SAD-u, a pokretu “Black Lives Matter” pridružili su se brojni evropski i afrički gradovi, prenosi Hina pisanje Reuteresa.

Mirni demonstranti upozorili su na društvenu nejednakost i institucionalni rasizam koji proizlaze iz kolonijalne prošlosti Nizozemske, Velike Britanije i Francuske.

“Ako vjerujete da u Nizozemskoj nemamo problem s rasizmom, okrenite se i krenite kući”, rekla je Jennifer Tosch iz Black Heritage Amsterdam Tours okupljenima u Amsterdamu.

Tosch i drugi povukli su poveznicu između Floydove smrti i nekadašnjeg robovlasništva.

U Londonu je demonstrant nosio transparent “Velika Britanija nije nevina”.

Protesti ispred ambasada SAD-a

U Berlinu je oko 2.000 ljudi protestovalo ispred američke ambasade, a dvojica nogometaša Bundeslige u ponedjeljak su nosila majicu s natpisom “Pravda za Georgea Floyda”.

Sličnu poruku poslao je Dominique Sopo iz francuske nevladine organizacije SOS rasizam koji je organizirao manji protest ispred američke ambasade u Parizu.

“Problem rasizma među policajcima, ali s manje nasilja, problem je koji muči i Francusku.”

U Istanbulu se više od 50 demonstranata sukobilo s policajcima, a najmanje petero ih je privedeno.

Ispred američke ambasade u Nairobiju demonstranti su držali transparente “Black Lives Matter” i “Zaustavite izvansudska ubistva”.

Organizator protesta Nafula Wafula rekao je da je nasilje nad ljudima zbog boje kože prisutno u cijelom svijetu i podsjetio na ubistvo zatvorenika u Keniji.

Planiraju se protesti i u Gambiji, Britaniji, Španiji i Portugalu.

U Španiji će demonstranti obilježiti smrt Floyda i “svih sestara i braće koji su umrli od ruke institucionalnog rasizma na našim ulicama”, objavila je afrička organizacija CNAAE.

Portugal će se na okupljanju pozabaviti “mitom da Portugal nije rasistička zemlja”.

Trumpa podržali desničari

No, nisu svi u Evropi na strani demonstranata.

Španska desničarska stranka Vox i nizozemska antiislamska Slobodarska stranka nazvali su demonstrante “teroristima” i podržali američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Izražavamo podršku Trumpu i Amerikancima koji gledaju kako im naciju napadaju ulični teroristi koje podupiru progresivni milioneri”, objavljeno je na Twitter profilu stranke.

“Napadaju Bijelu kuću. Ovo nije protest, nego anarhija terorista Antife”, tvitao je nizozemski političar Geert Wilders.

Izvor: Agencije