Protesti uprkos zabrani, policija odgovorila suzavcem

Policija koju se kritizira jer nije bolje zaštitila javnost od napadača u Yuen Longu, zabranila je organiziranje marša u tom mjestu iz sigurnosnih razloga (EPA)

Nekoliko tisuća prosvjednika u subotu se okupilo unatoč policijskoj zabrani približavanja ruralnom okrugu Hong Konga, gdje su prošlog vikenda navodno članovi trijade napali prosvjednike i putnike na željezničkoj stanici.

Policija koju se kritizira jer nije bolje zaštitila javnost od napadača u Yuen Longu, zabranila je organiziranje marša u tom mjestu iz sigurnosnih razloga. 

Aktivisti su se svejedno okupili do 9 sati na paklenoj vrućini skandirajući protiv policije koja je nekoliko sati nakon početka prosvjeda ispalila suzavac na prosvjednike.

Stanovnici su rekli da je vidljiva povećana prisutnost policajaca u području, a dodatna utvrda postavljena je i oko policijske postaje u Yuen Longu.

“Iznevjerili su javnost”, rekao je prosvjednik Kevin, odjeven u crvenu majicu, dok je stajao ispred policijske postaje.

“Namjerno dopuštaju trijadi da premlaćuju prosvjednike kako bi nam se osvetili. I zato smo ovdje kako bismo ih naučili lekciju”, rekao je Kevin.

‘Prosvjedi neće prestati’

Prošle nedjelje je stotinjak muškaraca u bijelim majicama upalo na željezničku stanicu u Yuen Longu samo nekoliko sati nakon što su prosvjednici promarširali centrom Hong Konga i oštetili kineski ured za vezu, glavni simbol vlasti Pekinga nad bivšom britanskom kolonijom.

Muškarci su napali prosvjednike s crnim kacigama, prolaznike, novinare i zastupnike palicama i cijevima te ozlijedili 45 ljudi.

Nakon nedeljnog nasilja uhićeno je 12 osoba, među kojima i neke povezane sa trijadama.

“Neće prestati. Jedan od slogana protesta je ‘širenje cvetanja’. Mi sadimo biljke i one cvetaju. I dok vlada ne odgovori na pet zahtjeva, naročito na onaj u vezi neovisne istrage o policijskom nasilju, ne vidim kako se bilo što može zaustaviti”, kaže Chung, 39-godišnji stanovnik Yuen Longa.

Od kada su krenuli masovni prosvjedi početkom juna, demonstranti traže povlačenje kontroverznog zakona o ekstradiciji, koji je ćelnica grada Carrie Lam proglasila “mrtvim”, ali nije oficijelno povučen.

Ostali zahtjevi ukljućuju neovisnu istragu navoda o policijskoj brutalnosti, uklanjanje ocjene da su prosvjedi 12. juna bili “neredi”, zatim oslobađanje uhapšenih prosvjednika i neposredne izbore zvaničnika.

Izvor: Al Jazeera i agencije