Protesti u Skoplju prerasli u nasilje

Policija je u subotu u Skoplju upotrijebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante, među kojima je najviše mladića albanske nacionalnosti. Povrijeđeno je nekoliko osoba, koji su bili slučajni prolaznici. 

Protestirali su zbog incidenata ispred zgrade makedonske Vlade u petak, kada je skupina mlađih Makedonaca protestirala zbog imenovanja Talata Xhaferija, bivšeg komandanta Oslobodilačke narodne armije (ONA) za ministra obrane.


Desetine povrijeđenih u Skoplju

U tim incidentima povrijeđeno je pet građana i 11 policajaca.

Kako je iz Skoplja izvijestila reporterka Al Jazeere Milka Smilevska, tokom protesta, koji su bili najavljeni kao mirno okupljanje, demolirano je nekoliko automobila, autobuska stajališta, kao i izlozi prodavnica.

“Za nas počinioci i žrtve nemaju etničku pripadnost. Naprotiv, oni koji su počinili bilo kakvo krivično djelo, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, moraju odgovarati pred zakonom. Policija apelira da se strasti smire, bez odmazdi, zato što će protiv svih nasilnika biti poduzete najoštrije sankcije”, rekao je Ivo Kotevski, glasnogovrnik makedonske policije.

Referendum za smjenu Xhaferija

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopćilo je da je u petak navečer bilo više incidenta i u autobusima javnog prevoza između mladića makedonske i albanske etničke pripadnosti.

U međuvremenu stranka Dostoinstvo, u kojoj su članovi bivši učesnici vojnog konflikta u 2001. godini, a koji protestiraju protiv imenovanja Xhaferija za ministra odbrane, započeli su sakupljanje potpisa za referendumsko izjašnjavanje za smjenu Xhaferija.

Potrebno je sakupiti 100 potpisa da bi inicijativa bila podnijeta u Parlamentu, nakon čega, ukoliko dobiju “zeleno svijetlo”, treba početi sakupljanje 150.000 potpisa za raspisivanje referenduma.

Makedonski Parlament je u subotu navečer izglasao promjene Izbornog zakona kojima je za pet dana produžen rok za podnošenje listi kandidata za gradonačelnike na lokalnim izborima zakazanim za 24. mart.

Nakon više od dva mjeseca bojkota rada Parlamenta, opozicioni poslanici vratili su se u Skupštinu i glasali za ovaj prijedlog, koji je dogovoren u petak, uz pomoć evropskog komesara za proširenje EU Štefana Fulea, izvještača za Makedoniju u Evropskom parlamentu Richarda Howita i evropskog poslanika Jirija Buzeka.

DPA napustila sjednicu

Poslanici opozicione Demokratske partije Albanaca (DPA) zahtijevali su da se na sjednici raspravlja o incidentima i nasilju, kako su istakli, protiv Albanaca.

Pošto taj zahtjev nije usvojen, demonstrativno su napustili salu.

Poslanik DPA Bekim Fazliu zapitao je kakvu to sjednicu Parlament želi održatii kada su “kuće Albanaca napadnute, a suzavca ima svugdje”.

On je rad policije ocijenio kao skandalozan i zatražio da se oslobode svi privedeni Albanci.

Poslanica vladajuće Demokratske unije za integraciju (DUI) Ermira Mehmeti krivicu za incidente u petk i subotu pripisala je protivnicima imenovanja Xhaferija za ministra odbrane.

Izvor: Al Jazeera i agencije