Oglasi

Protesti u Prištini zbog Kumanova, Haradinaj traži međunarodnu istragu

Skopski sud osudio je 34 osobe zbog oružanog sukoba u Kumanovu 2015. godine
Demonstrantima je bio zabranjen pristup Ambasadi MakedonijeAl Jazeera

U Prištini je održan protest nakon što je skopski sud osudio 34 osobe zbog sukoba u Kumanovu u Makedoniji, dok kosovski premijer Ramush Haradinaj traži međunarodnu istragu.

Kosovska policija nije dopustila učesnicima današnjeg protesta da izraze nezadovoljstvo pred Ambasadom Makedonije, pa su došli pred Vladu.

U znak nezadovoljstva sudskom odlukom, grupa navijača sinoć je zapalila makedonsku zastavu u općinama Peć i Gnjilane.

Učesnica protesta Hatixhe Krasniqi rekla je da ne može opisati kako su se porodice osuđenih osjećale nakon izricanja presude.

'Klopka bivših makedonskih vlasti'

"Moj nećak ima 31 godinu, a jučer je osuđen na 40 godina zatvora. Ni on, a ni drugi to nisu zaslužili, jer je to bila klopka tadašnjih makedonskih vlasti. To je bila politika [Nikole] Gruevskog i Alija Ahmetija, a ovi mladi su njihove žrtve. Međutim, danas mi, članovi porodice, patimo, nećak mi je u zatvoru, a kući je ostavio ženu i djecu. Ja nemam riječi da opišem kako se osjećam kad znam da je osuđen na 40 godina zatvora", kazala je Krasniqi.

Krivični sud u Skoplju izrekao je još jednu, osmu doživotnu kaznu zatvora u slučaju oružanog sukoba u Kumanovu prije dvije godine. 

Sulejman Osmani osuđen je za terorizam, a sudilo mu se u posebnom postupku. Jučer je za isti slučaj na doživotni zatvor osuđeno sedam osoba, a ostali članovi tzv. "Kumanovske grupe" dobili su zatvorske kazne od 12 i više godina. Osam policajaca i deset pripadnika oružane grupe poginulo je tokom sukoba u Kumanovu 2015. godine.

Kosovski premijer Haradinaj pozvao je na međunarodnu istragu o tom događaju. Priština je pozvala kosovskog ambasadora u Skoplju na konsultacije, a od makedonskog ambasadora u Prištini zatražena su pojašnjenja.

"Pratili smo šta se desilo jučer. Iznenađeni smo. Smatram da će se ova situacija promijeniti ako budemo tražili međunarodnu pomoć u pronalasku odgovora na pitanje šta se dešavalo od početka, prije Kumanova, pa dosad", rekao je Haradinaj.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.