Protesti u prijestolnici Sudana, policija ispalila suzavac

Bashira je u aprilu svrgnula vojska, a optužen je za korupciju i ilegalno posjedovanje stranih valuta (EPA)

Policija u Sudanu ispalila je suzavac nakon što je više stotina učesnika protesta protiv vladavine predsednika Omara al-Bashira blokiralo put ka centru prestonice Kartuma, javlja Reuters.

“Ljudi žele pad režima” i “Sloboda, sloboda”, uzvikivali su demonstranti koji su se okupili nakon fudbalske utakmice.        

Na udaljenosti od oko četiri kilometara od stadiona, bezbednosne snage, uključujući i elitne jedinice, sprečile su demonstrante da pređu most koji vodi ka centralnom delu prestonice i predsedničkoj palati.

U međuvremenu je Vojska Sudana izrazila punu podršku predsedniku Omaru al-Bashiru.

“Armija podržava rukovodstvo države. Oružane snage su odlučne da znanjem, sposobnošću i životima zaštiti državni poredak i sigurnost“, navodi se u saopštenju sudanske vojske.

Vladavina duga 29 godina

Sudanska novinska agencija SUNA javlja da je saopštenje vojske objavljeno u jeku medijskih izveštaja da su se i neki čelnici oružanih snaga pridružili demonstrantima u Atbori, Gadarefu i Port Sudanu.

Širom Sudana već pet dana se održavaju protesti zbog rasta cena i nedostatka osnovnih potrepština.

Demonstranti napadaju kancelarije Bashirove stranke i pozivaju na kraj njegove 29 godina duge vladavine.

Nemiri su počeli da se šire u sredu, policija je demonstrante terala suzavcem, a vlada je proglasila vanredno stanje i u nekoliko pokrajina uvela policijski čas.

Vladini zvaničnici za proteste optužuju “infiltratore”.

Svedoci i zvaničnici govore o najmanje 12 mrtvih, dok opozicione grupe tvrde da su poginule najmanje 22 osobe, no pravi broj teško je utvrditi.

Izvor: Agencije