Protesti u Pljevljima zbog zagađenja zraka

Nekoliko stotina građana protestira u Pljevljima zbog zagađenosti zraka.

Performansom “SOS za Pljevlja” ekolozi su zatražili ostavke nadležnog ministra i direktora Agencije za zaštitu životne sredine, te stalni monitoring kvaliteta zraka na nivou države.

Ova opština na sjeveru Crne Gore zbog zagađenosti zraka, vode i zemljišta, godinama nosi epitet ekološke crne tačke.

Samo ove godine u Pljevljima je bilo 158 prekoračenja dozvoljene granice zagađenosti zraka, pa ekolozi od Vlade traže hitnu reakciju.

Predstavnici nevladinih organizacija iznijeli su svoje zahtjeve na protestu.

“Do uspostavljenja ekološki i ekonomski najprihvatljivijeg načina grijanja u urbanim zonama opština, uvesti povlašćene cijene energije za sve građane Crne Gore, a već od prvog januara 2016. za građane Pljevalja i Nikšića”, kazao je Milorad Mitrović, aktivista NVO Breznica.

Toplifikacija grada

“U Pljevaljskoj opštini kažu da lokalna samouprava nema dovoljno novca da bi sama riješila problem zagađenosti grada, sa druge strane crnogorska vlada u protekloj godini napravila je elaborat smanjenja zagađenja u opštini, plan izgradnje glavne gradske toplane i izdvojila preko pola miliona eura subvencije za nabavku ekološki prihvatljivijeg goriva, drvenih peleta i briketa”, izvještava Milica Marinović, reporterka Al Jazeere.

No trajno rješenje je toplifikacija grada o kojoj se priča godinama i koja zavisi od gradnje drugog bloka termoelektrane.

Na saniranje situacije državu obavezuje otvaranje poglavlja o životnoj sredini u pregovorima sa Evropskom unijom, a prve procjene su da će ekološki problemi Crnu Goru koštati više od milijardu eura.

Izvor: Al Jazeera