Protesti u Minneapolisu: Ubijena jedna osoba

Najava je uslijedila u jeku predizborne kampanje obilježene jakim napetostima između dva tabora o pitanju rasizma (EPA)

U američkom gradu Minneapolisu nastavljaju se protesti koji su pokrenuti zbog smrti Afroamerikanca Georga Floyda (46), koji je podlegao od povreda koje mu je nanio policajac koji ga je privodio.

Kako javlja Anadolija, tokom protesta je jedna osoba poginula, a uhapšeno je najmanje petero. 

Dok protesti u Minneapolisu još uvijek traju, šef policije John Elder je održao konferenciju za novinare.

On je rekao kako je tokom sukoba nastalog na protestima poginula jedna osoba, kao i da je uhapšeno najmanje pet demonstranata koji su bili uključeni u pljačkanje i paljenje.

Na videozapisima objavljenim na društvenim mražama može se vidjeti da su se brojni građani okupili blizu mjesta gdje su policajci vršili nasilje nad Floydom.

Tokom protesta povremeno dolazi i do sukoba policije i demonstranata. 

Šef policije rekao je da im je jako žao zbog incidenta te je priznao da ima i udjela policije u nastajanju nesigurne atmosfere u gradu.

Gradonačelnik Minneapolisa Jacob Fray pozvao je guvernera Tima Wlazsa tražeći da na područje pošalje pripadnike Nacionalne garde kako stvari ne bi dalje izmakle kontroli. 

Paljevine, uništavanje i suzavac

Policija je ranije poduzela opsežne sigurnosne mjere i zatvorila ulaze i izlaze na nekoliko područja. Okupljeni, većinom tamnoputi građani, uzvikivali su slogane tražeći da se sudi policajcu za ovo ubistvo.

Neki demonstranti su zapalili i jednu radnju na tom području, razbijali prozore i uništili jedno policijsko vozilo. Policija je na nekim područjima koristila i suzavac.

 

 

Tokom privođenja zbog sumnje u prevaru, policajac je nakon stavljanja lisica oborio Floyda na zemlju, koljenom pritisnuo njegov vrat dok se nije onesvijestio. 

Floyd je molio da ga pusti govoreći da ne može da diše.

Afroamerikanac je vozilom hitne pomoći odvezen u bolnicu gdje je preminuo.

Cijelu situaciju snimio je jedan od građana i podijelio na društvenim mrežama što je izazvalo bijes stanovnika. 

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo: “Ne mogu disati”.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je dao naređenje Federalnom istražnom birou (FBI) i Ministarstvu pravde da ubrzaju istragu Floydove smrti. 

Izvor: Agencije