Uoči važnog samita blokiran izvoz nafte iz Libije

Libija je opterećena ratom još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi (Reuters)

Snage lojalne generalu Haftaru blokirale su u subotu glavne naftne terminale na istoku Libije uoči održavanja međunarodnog samita u Berlinu na kojemu bi se trebao ponovno pokrenuti mirovni proces o stanju u zemlji koju razdire građanski rat.

Prestanak izvoza nafte, koja Libijcima predstavlja gotovo jedini izvor prihoda, protest je protiv turske intervencije u zemlji, kažu pripadnici libijskih plemena i snaga lojalnih generalu Haftaru.

Oni vjeruju da se prihod od prodaje nafte što ih distribuira vlada nacionalnog jedinstva (GNA) koriste za plaćanje boraca koji stižu izvana, naročito iz Turske.

Nacionalna naftna kompanija (NOC) je izvijestila da je izvoz nafte u luke “naftnog polumjeseca” obustavljen. Riječ je o libijskim lukama Brega, Ras Lanouf, al-Sedra i al-Hariga, prenosi HINA pisanje AFP-a.

Blokada će rezultirati padom proizvodnje s 1,3 miliona barela dnevno na 500.000 barela dnevno, kao i dnevnim financijskim manjkom od 55 miliona dolara, navodi kompanija.

‘Haftar je glasnik vraga’

Istovremeno, nekoliko stotina Libijaca okupilo se u subotu i u glavnom gradu Tripoliju protestujući protiv Haftara. Oni su nosili transparente na kojima piše kako Haftar ne bi trebao sudjelovati na konferenciji u Berlinu, optužujući da je “glasnik vraga”.

General Haftar, koji od aprila 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, u nedjelju se očekuje na međunarodnoj konferenciji o Libiji koja se organizira na inicijativu Ujedinjenih naroda. Ondje bi trebao biti i njegov glavni protivnik Fayez al-Sarraj, šef vlade nacionalnog jedinstva u Tripoliju koju priznaju Ujedinjeni narodi.

Libija je opterećena previranjima još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi.

Otad su oštre političke podjele u zemlji dovele do dvije suparničke vlasti. Jedna strana je u istočnoj Libiji s vladom u Benghaziju koju predvodi zapovjednik samoproglašene libijske nacionalne vojske Khalifa Haftar, a čine je generali i vojnici koji su napustili redovnu libijsku vojsku za vrijeme Gaddafija. Druga je Vlada Fayeza al-Sarraja u Tripoliju koju podržavaju Ujedinjeni narodi.

Na međunarodnoj konferencija o Libiji, koja će u nedjelju biti održana u njemačkoj prijestolnici, učestvovat će Rusija, Sjedinjene Američke Države, Kina, Velika Britanija, Italija, Francuska, Egipat, Alžir i Ujedinjeni Arapski Emirati, kao i organizacije, poput Ujedinjenih naroda, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige.

Erdoganovo upozorenje

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan smatra da bi greška historijskih proporcija bila ako se Libija prepusti na milost baronima rata.

Uoči Samita u Berlinu turski predsjednik Erdogan je za Politico napisao kolumnu pod naslovom “Put mira u Libiji prolazi preko Turske”.

Ističući kako je Libija već deceniju u raljama krvavog građanskog rata, Erdogan je naveo kako međunarodna zajednica do sada nije preuzela odgovornost i nije okončala sukobe i uspostavila mir i stabilnost u toj zemlji.

“Danas smo suočeni s posljedicama te neosjetljivosti. Libijska vlada, koju su priznali i Ujedinjeni narodi, već nekoliko godina je pod napadima barona rata Khalife Haftara”, napisao je Erdogan, upozoravajući na prijetnje za cijelu Evropu ukoliko se građanski rat u Libiji ne zaustaviti, uključujući i prijetnje od terorizma.

Izvor: Agencije