Protesti u Libanu nastavljeni, škole i dalje zatvorene

Demonstranti su se ponovno okupili na trgovima i dan kasnije vratili na ulice, insistirajući da revolucija još nije okončana (EPA)

Libanonske snage sigurnosti i u četvrtak pokušavaju otvoriti neke od prometnica jer su prosvjednici nastavili kampanju građanske neposlušnosti širom zemlje, javlja Tanjug pozivajući se na AP.

Škole su trebale ponovno biti otvorene nakon dva tjedna, ali su u srijedu, kasno uvečer, mnogi roditelji dobili SMS poruke u kojima je navedeno da će škole ostati zatvorene iz sigurnosnih razloga.

Libanonska državna novinska agencija je javila da će škole u pojedinim područjima ostati zatvorene do daljnjeg.

Banke bi trebale biti otvorene u petak zbog zabrinutosti da bi se ozbiljna fiskalna kriza, koja je prethodila prosvjedima, mogla pogoršati.

Revolucija još nije okončana

Predsjednik Libanona Michel Aoun, jedna od glavnih meta gnjeva prosvjednika, trebao bi održati govor kasnije tokom dana.

Prethodno je premijer Saad Hariri podnio ostavku, čime su prosvjednici ostvarili prvu pobjedu, ali je zemlja gurnuta u veću neizvjesnost jer je za formiranje vlade obično potrebno nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

Prosvjednici su u srijedu dozvolili vojsci da “očisti” većinu glavnih prometnica, ali su se oni ponovno okupili na trgovima i dan kasnije vratili na ulice, inzistirajući da njihova revolucija još nije okončana.

Ponavljaju da žele vladu tehnokrata i prijevremene parlamentarne izbore, napominjući da za formiranje nove vlade ne treba duže od 48 sati.

Izvor: Agencije