Protesti u Kolumbiji zbog požara u Amazoniji

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja (Anadolija)

Veliki broj građana izašao je na ulice kolumbijske Bogote u znak nezadovoljstva zbog nepoduzimanja potrebnih mjera u cilju gašenja požara koji već dvije sedmice bjesne kišnim šumama u brazilskom dijelu Amazonije, prenosi Anadolija.

Kišne šume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine zahvatio je rekordni broj požara, podaci su državne agencije za svemirska istraživanja.

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro smatra da ta zemlja nema resurse da se izbori s požarom. Rekao je da njegova zemlja nema resurse za borbu protiv požara u Amazoniji.

Najveću svjetsku prašumu, u brazilskom Amazonu, trenutno uništava hiljade požara.

Nacionalni institut za svemirska istraživanje (Inpe) saopštio je da je ove godine u prašumama gorjelo 83 posto požara više nego 2018.

Dim izazvao pomračenje u Sao Paolu

Od januara do avgusta ove godine zabilježeno je više od 72.000 požara, što je najveći broj od 2013. godine, kada su počela mjerenja. Inpe navodi da se od četvrtka prati situacija na više od 9.500 požarišta.

Dim od požara u ponedjeljak je izazvao pomračenje u gradu Sao Paolu koje je trajalo oko sat vremena. Pomračenje su izazvali jaki vjetrovi koji su donijeli dim iz država Amazonas i Rondonia, oko 2.700 kilometara udaljenih od Sao Paula. 

Najveća prašuma na svijetu, Amazon, vitalno je skladište ugljika koje usporava tempo globalnog zagrijavanja. U šumi se takođe nalazi oko tri miliona vrsta biljaka i životinja.

Šumski požari u Brazilu često izbijaju tokom sušne sezone, ali se i namjerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za uzgajanje stoke.

Izvor: Agencije