Protesti u Jordanu zbog povećanja cijena

Demonstranti za probleme u zemlji krive kralja Abdullaha II, koji ima posljednju riječ u svim civilnim pitanjima (Reuters)

Jordanski premijer objavio je porast cijena gasa i drugih goriva, što je podstaklo demonstracije diljem zemlje i pozive za generalnim štrajkom.

Demonstranti za probleme u zemlji krive kralja Abdullaha II, koji ima posljednju riječ u svim civilnim pitanjima.

On je, također, demantirao smjenu premijera, najbližeg kraljevog saradnika.

Premijer Abdullah Ensour objavio je na državnoj televiziji da se mora pokriti pet milijardi dolara državnog gubitka od povećanja cijena goriva.

Vijest je izazvala proteste u prijestolnici Amanu i najmanje još 12 gradova diljem Jordana.

“Revolucija, revolucija, ovo je popularna revolucija”, uzvikivale su skoro 2.000 demonstranata na glavnom trgu u Amanu.

Htjeli skinuti sliku

Demonstranti, mnogi povezani s muslimanima, arapskim nacionalistima, marksistima, komunistima i mladom opozicijom su, također, prozivali Abdullaha u ovom rijetkom iskazivanju građanske volje protiv monarhije.

Kritiziranje kralja u javnosti je zabranjeno u Jordanu i kažnjivo je do tri godine zatvora.

“Sloboda je od Boga, uprkos tebi, Abdullah”, uzvikivali su demonstranti.

Nekoliko sati kasnije nekolicina demonstranata je pokušala skinuti sliku kralja sa bilborda, ali ih je policija okružila, sprečavajući tako demonstrantima da mu priđu.

Al Jazeerina reporterka Nisreen El-Shamayleh, izvještavajući iz Amana, kaže kako “mnogi smatraju da ove mjere pogađaju siromašne, a ne bogate, koji to sebi mogu priuštiti [povećanje cijena]”.

El-Shamayleh dodaje da je planiran protest za petak, te generalni štrajk sindikata nastavnika zbog povećanja cijena.

Gužva na pumpama

Automobili su zakrčili benzinske pumpe kako bi nasuli gorivo prije nego što se počne s naplaćivanjem prema novim cijenama u srijedu.

Premijer Ensour je rekao da je da će tip goriva koji se koristi u javnom prevozu biti skuplji 14 posto, dok će kerozin koji se koristi za grijanje domova poskupiti do 28 posto.

Gas koji se koristi u domaćinstvima za kuhanje je skočio 54 posto, kazao je.

Mnogi Jordanci s niskim primanjima koriste gas za grijanje domova.

Haos u jeftinim pošiljkama egipastkog gasa košta Jordan dodatnih sedam miliona dolara dnevno, tvrdi Vlada, što je dovelo budžetski deficit do rekordnih skoro tri milijarde dolara za godinu.

Gasovod koji vodi prirodni egipatski gas u Izrael i Jordan digunut je u zrak nekoliko puta tokom protekle godine u egipatskoj pustinji Sinai, što je zaustavilo pošiljke.

Jordan se prebacio na skuplje lož ulje za proizvodnju električne energije.

Ubrzo nakon premijerovog pojavljivanja na televiziji grupa od stotinjak demonstranata se sukobila s policijom, koja je blokirala put oko premijerovog doma u Saltu.

Demonstranti su bacali kamenje na policiju dok su pokušavali probiti kordon policije na putu prema premijerovoj kući u zahtjevima za njegovom ostavkom, javila je policija.

Zvaničnici, koji su insistirali na anonimnosti jer im nije dozvoljeno davati izjave za javnost, kazali su da je policija odgovorila suzavcima.

Oni su rekli da nije bilo izvještaja o povrijeđenima ni među policijom ni među demonstrantima.

Izvori su odbili reći da li su premijer Ensour i njegova porodica u domu.

U nekim dijelovima na jugu zemlje, koji je nastanjen beduinima, koji tradicionalno podržavaju kralja, stotine demonstranata je izašlo na ulice uzvikivajući slogane kojima pozivaju na rušenje premijera, ali i kritizirajući kralja.

Protesti u Mazaru, Manu…

U Mazaru su demonstranti zapalili zgradu suda, nakon što je nestala dokumentacija, kazao je Yazan Naanah, koji je dodao da nije učestvovao u demontracijama.

Još dalje na jugu, u Manu, koje je leglo muslimanskih militanata, blizu 500 demonstranata je blokiralo ulice, paleći gume i bacajući kamenje na policiju koja je ispalila suzavce, kazao je zvaničnik tog grada.

On je, također, insistirao na anonimnosti, jer nije ovlašten da daje izjave za medije, ali je dodao da nije bilo izvještaja o povrijeđenima.

Man je bio mjesto nereda 1988. godine, kada je ubijeno četvero ljudi i kada su ranjene desetine drugih.

Neredi su zbacili tadašnju Vladu i prisilili zemlju na liberalizaciju procesa koji je zamrznuo vojni zakon, te doveli do parlamentarnih izbora prvi put u dvije decenije.

Demonstracije su se, također, proširile i na sjever zemlje.

U Sarehu, rubu sjevernog grada Irbid, u blizini granice sa Sirijom, ljutiti demonstranti su zapalili benzinsku pumpu, kazao je očevidac Mohammed Amoura.

Izvor: Al Jazeera i agencije