Oglasi

Protesti u Budimpešti protiv "robovlasničkog zakona"

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu.
Oko tri hiljade građana okupilo se oko budimpeštanskog parlamenta EPA

Na protestu više hiljada Mađara protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima u Budimpešti je sinoć došlo do sukoba sa policijom koja je upotrijebila suzavac i biber sprej kako bi ih rastjerala ispred Parlamenta, prenose agencije.

Nakon što su prošli kroz centar Budimpešte, dio demonstranata se kasno sinoć vratio na Trg Košut i, uprkos pozivima da skup ostane miran, bacio flaše i dimne bombe na policiju koja je čuvala zgradu parlamenta, javio je AP.

Hiljade Mađara protestirale su u četvrtak navečer u Budimpešti, nastavljajući demonstracije koje su počele u srijedu protiv novih zakona o radu i upravnim sudovima.

Vladajuća partija Fides premijera Viktora Orbana usvojila je nova dva zakona u srijedu, uprkos protestima opozicije i neredima na ulicama, prenio je Reuters.

Oko 3.000 demonstranata okupilo se ispred zgrade Parlamenta i sinoć i kasnije blokiralo saobraćaj na jednom od mostova preko Dunava.

Demonstranti su prvenstveno nezadovoljni zakonom koji omogućava poslodavcima da od zaposlenih traže da godišnje rade do 400 sati prekovremeno.

Usvojen je i zakon o upravnim sudovima za koji grupe za zaštitu ljudskih prava smatraju kako bi mogao dovesti do politickog miješanja u pravosudna pitanja. Mađarska Vlada odbacuje takve optužbe.

Ljudi koji su učestvovali u protestu sinoć, među kojima je bilo mnogo studenata, također su se bunili zbog toga što je Vlada izbacila iz Mađarske univerzitet koji je osnovao George Soros, zbog nastojanja da se ograniči akademska sloboda i zbog njihove percepcije da je povećana korupcija u državi.

"Došao sam pokazati srednji prst vladi", kazao je student Adam, koji nije želio otkriti svoje prezime.

"Ovamo nas je dovelo nezadovoljstvo.. jedno je pitanje sudova, što je nova faza cementiranja njihove vlasti", kazao je Tamas Szabo (65) koji je došao s mađarskom zastavom. "Drugo je pljuska u lice radnicima".

Upravni sudovi prijetnja vladavini prava

Mađarski parlament usvojio je u srijedu zakon o fleksibilnijem radnom vremenu, u jako napetom ozračju zbog nezapamćenog protivljenja oporbe koja tvrdi da je riječ o "robovlasničkom zakonu".

Stranka Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana ima u parlamentu dvotrećinsku većinu.

Zakon, koji znatno povećava broj prekovremenih sati koje poslodavci mogu zatražiti, usvojen je sa 130 glasova "za" prema 52 "protiv" i jednim suzdržanim.

Broj maksimalno dopuštenih prekovremenih radnih sati povećat će se po novom zakonu s 250 na 400 na godinu.

Mađarski parlament u srijedu je usvojio i zakon, također jako kritiziran, kojim se uvode novi upravni sudovi.

Helsinški odbor ocijenio je da je riječ o "novoj ozbiljnoj prijetnji vladavini prava u Mađarskoj".

Skupine za zaštitu ljudskih prava smatraju da bi novi zakon mogao dovesti do političkog miješanja u pravosudna pitanja. Mađarska vlada odbacuje takve optužbe.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.