Protesti u Beranama, Bijelom Polju i Žabljaku

Veliki broj stanovnika Žabljaka večeras je krenuo u šetnju nakon molitve u Crkvi svetog Preobraženja (Al Jazeera)

U više gradova na sjeveru Crne Gore večeras su ponovo održani protesti protiv usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Kako prenosi podgorički portal Vijesti, u Beranama se više hiljada građana okupilo u 16 sati ispred zgrade općine, odakle su pošli u mirnu šetnju do manastira Ðurđevi stupovi uzvikujući “Ne damo svetinje”, prenosi Tanjug.

Kolona je, kako navodi, bila nepregledno duga. Građani Berana već se danima mirno okupljaju u porti manastira Ðurđevi stupovi na molitvi u znak protesta zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Među njima je, kako se navodi, svakodnevno i gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić, kao i veliki broj lokalnih zvaničnika koji su na vlasti u jedinom opozicijskom gradu na sjeveru Crne Gore.

Veliki broj stanovnika Žabljaka također je večeras krenuo u šetnju nakon molitve u Crkvi svetog Preobraženja.

I u Biljelom Polju okupio se veliki broj vjernika, koji su šetali od Crkve svetih apostola Petra i Pavla do Crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Protojerej stavrofor Milan Stanišić pozvao je vjernike da budu dostojanstveni u iskazivanju protesta protiv izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Policija u Crnoj Gori podnijela je 60-ak prekršajnih i krivičnih prijava zbog kršenja javnog reda i mira, te sukoba s policijom na protestima održanim proteklih dana nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.  

Opozicijske stranke i Srpska pravoslavna crkva u toj zemlji traže da on bude povučen i dorađen jer SPC-u, smatraju, prijeti oduzimanje imovine.

Zakon predviđa da svi vjerski objekti građeni do 1918. za koje vjerske zajednice nemaju dokaz o vlasništvu, a izgrađeni su pomoću javnih državnih prihoda ili su bili u državnom vlasništvu, prelaze u vlasništvo države.

Izvor: Agencije