Policija razbila demonstracije u Beogradu

Policija je razbila demonstracije u Beogradu, javila je Al Jazeerina reporterka Natalija Lučić, nekoliko minuta iza ponoći.

Demonstranti su u srijedu navečer ponovo počeli izazivati nerede, nastojeći probiti ogradu oko Skupštine Srbije i ući u hol parlamenta, ali ih je policija odbila suzavcem.

Kako je javio Al Jazeerin reporter Đorđe Kostić, koji je također bio na ulicama Beograda, policija je suzavcima razbijala veće grupe i na taj način pokušavala uspostaviti red.

U masi su gorjele baklje, koje su demonstranti bacali na policiju, kao i petarde, flaše i kamenice.

Povrijeđen je veliki broj policajca i demonstranata, ali još uvijek ne postoje precizni podaci o tome koliko je tačno povrijeđenih u večerašnjim demonstracijama u glavnom gradu Srbije.    

Reporter Kostić je nešto iza 22 sata javio da su demonstracije razbijene ispred Skupštine Srbije.

Nedugo poslije toga u Bulevaru kralja Aleksandra demonstranti su se primakli policiji, bacajući ka kordonu kamenice i suzavac, a čupali su i saobraćajne znakove, javio je Tanjug. 

Na ulicama Beograda bačena je velika količina suzavca, pa su i pripadnici Žandarmerije bez maski morali da se povuku.

Lider Pokreta slobodnih građana (PSG) Sergej Trifunović fizički je napadnut večeras na protestima u Beogradu, javila je Al Jazeerina reporterka Lučić.   

U Beogradu je oko 18 sati počeo protest Saveza za Srbiju (SzS) zbog “iživljavanja vlasti nad građanima” i najavljenog uvođenja policijskog sata u glavnom gradu zbog rasta broja inficiranih korona virusom, objavila je Beta.

Kada se u jednom trenutku na skupu pojavio i Trifunović, dio demonstranata ga je napao. Trifunović i njegov PSG također su bili dio SzS-a, ali je do raskola sa ostalim članovima pokreta došlo kada je Trifunović ipak odlučio da izađe na parlamentarne izbore u Srbiji održani prošlog mjeseca, iako je SzS ranije najavio njihov bojkot.

Trifunović je nakon napada na njega izjavio da je večeras na protest u centru Beograda došao misleći da je riječ o skupu pobunjenih građana ali da je očigledno da su ga već “uzurpirali fašisti, Levijatani i razne vrste desničara”.

Kasno poslije podne u srijedu na platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu se okupilo stotinjak članova SzS-a kojima se iz pravca Vasine ulice priključila grupa pripadnika Dveri predvođenih liderom tog pokreta Boškom Obradovićem. Oni su zatim krenuli prema zgradi Skupštine Srbije, koju su osiguravale jake policijske snage, i gdje su također pristizali građani iz drugih dijelova Beograda. 

Kako navode agencije, od lidera Saveza za Srbiju protestu su prisustvovali čelnik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

“Ovo će biti duga noć”, najavio je Veselinović.

Druga noć nemira

Nekoliko hiljada građana protestovalo je i u utorak ispred Skupštine Srbije, nakon što je predsjednik najavio vraćanje strogih mjera zbog drugog vala korona virusa.

Među građanima koji protestuju protiv vlasti Aleksandra Vučića su i vrlo nasilne grupe. 

Prema posljednjim izvještajima, više od 40 policajaca je povrijeđeno u utorak kasno navečer, dok je povrijeđeno i uhapšeno više demonstranata.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je da protesti u Beogradu nisu potaknuti najavama vraćanja epidemioloških mjera, dodajući da je vidio “upliv ne samo kriminalnog, već i inostranog faktora”. “Nema nikakve sumnje da su oni koji su ono sinoć radili imali nameru da oslabe poziciju Srbije”, rekao je Vučić u srijedu na konferenciji za novinare. 

Nasuprot Vučićevim tvrdnjama o politizaciji protesta, bivši ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić optužio je Vučića da je “poslao huligane da naprave haos i izazovu sukobe među ljudima”.

“Hoće da nas natera da jedni druge zamrzimo. Ako mu to ne pođe za rukom, izgubio je. Sačuvajmo mir i dostojanstvo, za to nema rešenje”, napisao je Jeremić na Twitteru.

Demonstracije u Beogradu dolaze nekoliko dana prije nego što predsjednik Srbije treba da u Parizu i Briselu razgovara o stabilizaciji odnosa sa Kosovom.

AFP je javio da će francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel biti domaćini videosamita Srbija-Kosovo u petak, 10. jula, a dva dana kasnije, u nedjelju, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdullah Hoti sastat će se u Briselu.

Odnosi Srbije i Kosova zategnuti su od 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije, a ti problemi se prenose i na ostale zemlje Zapadnog Balkana, prije svega na Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije