Protesti u Beogradu ne jenjavaju

Nezadovoljni građani Beograda, ali i drugih gradova u Srbiji, i večeras su, osmi dan uzastopno, izašli na ulice na “protestima protiv diktature”.

Protest u Beogradu je trajao oko tri sata, a učesnici su prošli već ustaljenom trasom preko Terazija, Trga Republike, Takovske ulice ka zgradi Radio-televizije Srbije, pa ka Vladi Srbije, zatim Ulicom kneza Miloša ka Slaviji, Kralja Milana i nazad do Doma Narodne skupštine.

Demonstranti su, na početku osmog dana protesta, predstavili i svoje zahtjeve, stavljajući na prvo mjesto “ukidanje diktature i kompletnu smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem”.

Zahtijevaju i poštene i slobodne izbore, slobodu medija, smjenu čelnika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, te smjenu članova Regulatornog tijela za elektronske medije i Republičke izborne komisije.

Osim toga, traže i departizaciju, decentralizaciju, promjenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, zaštitu prava i poboljšanje statusa svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva te u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Zahtjeve su predstavili studenti i studentice, navodeći kako su ih u tome podržali radnici, učenici, seljaci, penzioneri i svi ostali nezadovoljni ljudi Srbije.

Vučić negirao poziv na kontramiting

Nakon što je formirana kolona, demonstranti su se ponovno zaputili u šetnju ulicama Beograda. Na čelu kolone nalazio se transparent na kojem je pisalo “Dole diktatura”.

Osim tog transparenta, još je bilo mnogo njih usmjerenih protiv Republičke izborne komisije i Aleksandra Vučića.

Između ostalog, na drugim transparentima je pisalo: “Hej RIK, koja je izlaznost na Centralnom groblju” (aludirajući na tvrdnje po kojima su na izborima “glasali” i mrtvi), “Ne pada mi na pamet da budem predsednik” (citirajući Vučića), “Protiv terora vlasti” i “U novom broju Zabavnika – pomozi Vučku da stavi listiće u kutiju bez savijanja” (asocijacija na navodne malverzacije oko prebrojavanja glasačkih listića).

Premijer Srbije i novoizabrani predsjednik Aleksandar Vučić ponovno je komentirao proteste, te negirao da je organizirao “opštenarodni protest protiv gubitnika na izborima” za četvrtak.

“To je Veliki četvrtak i ne vidim potrebu da dovodim 50.000 ili 100.000 ljudi. Građani su se izjasnili na izborima”, rekao je Vučić.

Nije poznato ko stoji iza protesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije