Protesti Sudanaca protiv Bashira u Kartumu

Odaziv na protest održan u nedjelju bio je slabiji nego tokom prošle sedmice i čini se da se život u Kartumu vraća u uobičajeno stanje (AP)

Skoro 1.000 Sudanaca je u nedjelju u glavnom gradu Sudana Kartumu nastavilo protestirati protiv predsjednika Omara Hassana al-Bashira, tražeći njegovu ostavku zbog mjera štednje, rekli su svjedoci.

Prošle sedmice je sudanska Vlada smanjila subvencije za gorivo, što je izazvalo najveće nemire u Sudanu posljednjih godina.

Prema službenim podacima, u nemirima su poginule 33 osobe, no sudanski aktivisti za zaštitu ljudskih prava i neki diplomati procjenjuju da je u sukobima sa snagama sigurnosti ubijeno više od 100 ljudi, prenosi Hina.

Odaziv na protest održan u nedjelju bio je slabiji nego tokom prošle sedmice i čini se da se život u sudanskoj prijestolnici vraća u uobičajeno stanje. Skoro 3.000 osoba okupile su se u nedjelju poslije podne kako bi izrazile sućut porodici apotekara ubijenog u protestima u petak, rekli su svjedoci.

Mirni protesti

Nakon toga je blizu 1.000 ljudi počelo protest, blokiravši ulicu u jednoj od četvrti Kartuma i uzvikujući “narod želi pad režima” i “sloboda”, rekli su svjedoci.

Policija i pripadnici snaga sigurnosti su pratili protestnu povorku, ali nisu intervenirali.

Aktivisti su javili da su održani protesti i u najvećoj sudanskoj luci Port Sudan, no nema pojedinosti o njima.

Nemiri su počeli prošlog ponedjeljka, kada je Vlada objavila da ponovo smanjuje subvencije za gorivo, što je preko noći gotovo udvostručilo cijene goriva.

Rezove je potakla finansijska kriza, nastala zbog otcjepljenja naftom bogatog Južnog Sudana 2011. godine, što je Kartum lišilo tri četvrtine proizvodnje sirove nafte.

Smanjenje proizvodnje sirove nafte odrazilo se na budžetske prihode i priliv strane valute potrebne za uvoz hrane.

Povećanje plata

Sudanska Vlada nastoji ublažiti utjecaj nepopularnih mjera štednje, pripremajući povećanje plata javnih službenika od oktobra.

Najniža plata bi, također, trebala biti povećana retroaktivno od januara, izvijestila je državna sudanska novinska agencija SUNA.

U subotu je grupa članova Bashirovog Nacionalnog kongresa zatražila od predsjednika da odustane od mjera štednje.

Sudanska Vlada je za ponedjeljak najavila održavanje konferencije za novinare, prve od početka nemira.

Bashir je do sada uspješno izbjegavao masovne proteste kakvi su se dogodili ranije u Tunisu, Egiptu i u Jemenu, gdje su s vlasti svrgnuti predsjednici, a u Libiji i Siriji slične demonstracije su dovele do građanskog rata.

Izvor: Agencije