Protesti širom svijeta: Zaustavite krvoproliće u Halepu

Skupovi podrške narodu Halepa i cijele Sirije održani su u nekoliko turskih gradova (Anadolija)

U brojnim evropskim gradovima u utorak navečer su organizirane demonstracije u znak solidarnosti sa stanovnicima Halepa.

Apeli za zaustavljanje ubijanja civila upućeni su sa trgova u Parizu, Berlinu, Barceloni, Štokholmu i drugih gradova Zapadne Evrope.

Francuski politički aktivisti i predstavnici sirijske dijaspore organizirali su u utorak navečer protest u blizini Elizejske palate i zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova u Parizu, u znak solidarnosti sa stanovnicima Halepa.

Demonstranti su osudili egzekucije koje vrši sirijski režim i njihov ruski saveznik nad civilima u Halepu.

Učesnici protesta su nosili transparente i uzvikivali parole osude zločina u opkoljenom sirijskom gradu. Od francuske vlade su tražili da podigne glas i zatraži od ruskog predsjednika Vladimira Putina da zaustavi krvoproliće u Siriji.

U francuskom Predstavničkom domu tokom rasprave o programu nove vlade, zastupnici su osudili strahote koje se događaju u Halepu.

Francuska je ponovo zatražila od Rusije da zaustavi krvoproliće u Halepu, najavljujući da će odgovorni za zločine odgovarati pred međunarodnim sudovima.

Protesti održani i u jordanskoj prijestolnici Ammanu

‘Zaustaviti rat’

U njemačkoj prijestolnici organizacije i sirijski aktivisti okupili su se ispred zgrade Ruske ambasade u Berlinu kako bi osudili krvoproliće koje se događa u Halepu. Na protestima su učestvovali brojni njemački i sirijski aktivisti.

U Španiji, stotine demonstranata su se okupile na trgu u centru Barcelone, noseći transparente “Zaustavimo rat u Siriji”. Okupljeni su tražili prekid ubijanja i razaranja u Halepu, te zaustavljanje rata u kojem su ubijene hiljade ljudi, a milioni raseljeni iz svojih domova.

Protestima su se pridružile sirijske izbjeglice koje borave u katalonskoj regiji, te humanitarne organizacije koje pomažu izbjeglicama.

Pripadnici sirijske dijaspore okupili su se ispred zgrade Ruske ambasade u Štokholmu, u znak osude zločina u Halepu.

Demonstranti su zatražili od međunarodne zajednice da zaštiti sirijski narod i smjesta intervenira kako bi se zaustavilo krvoproliće koje vrše ruske i sirijske snage i paravojne jedinice.

Protesti u arapskom svijetu

Ranije u utorak su organizirane demonstracije u brojnim gradovima arapskog svijeta, u Turskoj i u samoj Siriji, na kojima su okupljeni osudili ubistva civila u Halepu.

Nekoliko hiljada demonstranata okupilo se ispred zgrade ruskog konzulata u Istanbulu, a sličan skup nevladine organizacije organizirale su i ispred zgrade Ruske ambasade u Ankari, javila je Anadolija.

Skupovi podrške narodu Halepa i cijele Sirije održani su u utorak navečer i u Izmiru, Kilisu i u još nekoliko gradova.

“Mi smo uz narod Halepa koji se odupire savezu Assadovog, ruskog i iranskog zla”, “Ne ubijaju tamo Halep, već našu čast”, neki su od transparenata koji su viđeni na svim skupovima širom Turske.

U utorak oko 19 sati po lokalnom vremenu, uz posredovanje Turske, uspostavljen je prekid vatre i postignut dogovor o evakuaciji civila iz istočnih dijelova Halepa ka Idlibu. U narednoj fazi iz tog dijela Halepa bit će evakuirani i pripadnici naoružanih grupa sirijske opozicije.

U Sarajevu će u srijedu u 15 sati biti održan miting podrške narodu Sirije pod nazivom “Sarajevo – metropolama svijeta za Halep i Siriju”. Inicijativu Rijaseta Islamske zajednice BiH prihvatile su druge vjerske zajednice, sa isključivo humanitarnim motivima.

Miting će biti održan na Trgu djece Sarajeva, a organiziraju ga kulturna udruženja, organizacije civilnog društva, akademska zajednica i vjerske zajednice u BiH. Na ovaj način, kako poručuju organizatori, iz Sarajeva se šalje podrška stanovnicima Sirije, posebno grada Halepa gdje svakodnevno stradaju civili.

Izvor: Al Jazeera i agencije