Protesti širom SAD-a zbog uvođenja vanrednog stanja

Demonstranti su upozorili da je Trump zloupotrebio moć, uzurpirao Kongres i stvorio krizu (EPA)

Veliki broj prosvjednika okupilo se u gradovima diljem Sjedinjenih Američkih Država kako bi izrazili podršku migrantima i osudili proglas o izvanrednom stanju predsjednika Donalda Trumpa kako bi izgradio zid na granici s Meksikom, prenosi Reuters.

Više od 1.000 ljudi prosvjedovalo je na njujorškom Union Squareu, a njih stotine su se okupile u Washingtonu i Chicagu te deseci u drugim gradovima kako bi na Dan predsjednika prozvali Trumpa da je zlouporabio moć, uzurpirao Kongres i stvorio krizu.

Organizatori iz pokreta MoveOn.org naglasili su kako je 250 događaja planirano diljem SAD-a.

Trump je u Republikanskoj stranci izgradio snažnu političku bazu tvrdolinijaša protiv nezakonitih migracija, naglasivši da je zid potreban kako bi se zaustavio kriminal i priljev nelegalnih droga, javlja britanska agencija.

Zahtjev za opozivom

Prizvao je izvanredne ovlasti u petak nakon što je Kongres odbio njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je obećao u kampanji 2016. godine. Njegov potez za cilj mu ima omogućiti da troši novac koji je odobrio Kongres za druge namjere.

Taj će potez vrlo vjerojatno dobiti i pravni epilog.

U New Yorku prosvjednici su imali natpise poput “Opoziv” i “Hitni slučaj? Nazovi 0800-stabilan-genije”, rugajući se Trumpovoj narcisoidnosti.

“Užasan je to presedan, a ideja da ćemo potrošiti toliko novca na nešto poput toga, a imamo toliko većih problema, užasna je”, rekla je članica skupine “Ustani i odupri se”.

Savezne države planiraju tužiti Trumpa

U Chicagu su prosvjednici imali transparente poput “Dump Trump” (odbaci Trumpa), “Lažna uzbuna” i skandirali su “Bez zida, bez straha, migranti su dobrodošli ovdje”.

Prethodno je najavljeno da će 16 saveznih država tužiti Trumpa kako bi sudski pobila njegovu objavu izvanrednog stanja.

“Predsjednik ima široke ovlasti. Ali nema ovlasti kršiti ustav”, rekao je državni odvjetnik Xavier Becerra.

I sam Trump je svjestan da ga čeka teška pravna bitka s protivnicima da bi realizirao svoju zamisao, javlja dpa.

Izvor: Agencije