Protesti protiv useljenja Roma

Stanovnici su se i ranije protivili useljavanju u zgradu koju je Grad Zagreb kupio za Rome (Jurica Galoi? / Pixsell)

Zagrebačka policija je morala intervenirati, te privela nekoliko osoba koje su se protivile useljenju 29 socijalno ugroženih romskih obitelji u zgradu u naselju Petruševec, javljaju hrvatski mediji.

Romske obitelji trebale su doći na potpis ugovora za useljenje i preuzeti ključeve stanova, ali su u tome spriječeni.

Prosvjednici tvrde da zgrada nije primjerena za život i da ne udovoljava sigurnosnim standardima, te su odlučili spriječiti useljavanje, navodeći kako nisu došli pred zgradom zato što se radi o Romima.

Prema riječima predstavnika prosvjednika, iako su gradske vlasti obećale stanove oni nisu u vlasništvu grada.

Kad se nisu htjeli razići, policija ih je počela privoditi, a morala je intervenirati i hitna medicinska pomoć.

Kajtazi: Ne bi ovako bilo da nisu u pitanju Romi

Veljku Kajtaziju, zastupniku romske manjine u Hrvatskom saboru, nezamislive su ovakve slike u 21. stoljeću. Podsjeća kako je sličnih prosvjeda bili i u drugim zagrebačkim naseljima.

“Samo se pitam da li bismo imali ovakve prosvjede da nisu u pitanju pripadnici romske zajednice”, ukazuje Kajtazi u izjavi za Al Jazeeru.

Podsjeća da su se u stanove trebali useliti romske obitelji koje su godinama na listi za čekanje na stan, ali i priznaje da ti “stanovi možda nisu najbolje rješenje”. “Ipak, trenutno su puno bolji nego tamo gdje su do sada živjeli”.

Navodi i kako je mještane Petruševca svojedobno primio u Hrvatskom saboru.

“Oni su me uvjeravali da se ne radi o tome da je problem useljavanje pripadnika romske zajednice. Sad vidim da nisu govorili istinu i da je situacija sasvim drugačija”, kaže Kajtazi.

Najavio je i da će “sve učiniti da u razgovorima s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem Romi budu preseljeni i žive skupa s ostalim mještanima naseljima Petruševec”.

Zgrada u vlasništvu grada

Na useljenje je došla i pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, javlja Jutarnji list.

“Prema kupoprodajnom ugovoru iz 2003. godine ovo je imovina Grada Zagreba. Zagreb je opremio ovu zgradu. U Hrvatskoj, znate dobro, ima više izvanknjižnog nego knjižnog vlasništva, bitno je da ga možete dokazati. Ovo je u vlasništvu grada i sve je imovinski čisto”, objasnila je.

“Nisu samo romske obitelji te koje ćemo ovdje useliti. Imamo tu i javne sadržaje. Ne bih nikada razlikovala Rome od drugih, a ono što je važno – situacija je imovinski čista”, poručila je Jozić.

Bandić ne odustaje

Portal Index podsjeća kako su stanovnici Petruševca prosvjedovali početkom ožujka zbog useljavanja romskih obitelji u zgradu koju je Grad Zagreb kupio za Rome.

Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo “Uzmi ih sebi”, “Kume, šaraj malo, ne samo u Petruševac”, “Ne stvarajte ‘geto’ u našem naselju” i “Gradonačelniče, mi nismo u vašem gradu, vi ste samo naš privremeni gradonačelnik”.

Dio stanovnika Petruševca od gradonačelnika Milana Bandića traže da se u njihovom naselju napravi “tehnološki park”, umjesto da se tamo presele socijalno ugrožene romske obitelji.

“Od politike otvorenog i sigurnog grada, multietničnog, multikulturalnog i multikonfesionalnog neću odustati pod cijenu bilo kakvog glasa”, odgovorio im je Bandić.

Izvor: Al Jazeera i agencije