Protesti penzioniranih vojnika u Sarajevu

Dopune Zakona o povoljnijem penzioniranju nisu uvrštene u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacija Bosne i Hercegovine, koja je u toku u Sarajevu. Odgodu ove tačke dnevnog reda tražila je federalna Vlada.

Grupa od oko 200 bivših pripadnika Oružanih snaga (OS) Bosne i Hercegovine, na koju se odnosi ova zakonska problematika, trenutno je ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu, gdje su se njeni predstavnici sastali s federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

Predstavnik penzioniranih pripadnika OSBiH Senad Hubjer rekao je ranije za Srnu da je Nikšić predložio povlačenje ovog zakona sa sjednice, uz obrazloženje da Međunarodni monetarni fond (MMF) ne dozvoljava planiranje isplate novca za ove svrhe iz budžeta.

“Zato smo se okupili ispred zgrade federalnog Parlamenta. Pet mjeseci smo kontaktirali s Nikšićem, imali niz radnih sastanaka, napravili taj prijedlog zakona, koji je i odluka federalne Vlade Federacije iz augusta ove godine. I sada, na kraju, on to povlači zbog MMF-a”, kazao je Hubjer.

On je dodao kako je entitetski premijer, prije sastanka s predstavnicima penzioniranih pripadnika OSBiH, održao sastanak o ovoj temi s delegacijom MMF-a.

Prethodno su ovi bivši vojnici protestirali ispred zgrade federalnog Parlamenta, tražeći da ova tačka dnevnog reda ne bude povučena, a kako javljaju bh. mediji, pokušali su i ući u ovu zgradu, u čemu ih je spriječila policija.

Najava širih protesta

Oni su u međuvremenu razgovarali s predsjedavajućim Predstavničkog doma federalnog Parlamenta Fehimom Škaljićem, a on je nakon tog sastanka izjavio da će u četvrtak eventualno biti održana vanredna sjednica Predstaničkog doma s problematikom ove boračke populacije na dnevnom redu.

Škaljić je nakon sastanka kazao da će njihova problematika biti predmet eventualne vanredne sjednice Predstavničkog doma u četvrtak ako premijer Nikšić, odnosno Vlada, ne riješe tokom dana pitanje odgode dopuna spomenutog zakona.

Ukoliko problem ne bude riješen, Hubjer najavljuje šire proteste boračkih udruženja na koja se ova problemtika odnosi i “radikalnije mjere”.

Dnevni red sjednice Predstavničkog doma u srijedu još nije konačno utvrđen.

Izvor: Agencije