Protesti Palestinaca protiv ‘Plana stoljeća’ i samita u Bahreinu

Stotine Palestinaca demonstriralo je protiv ekonomske konferencije u Bahreinu (EPA)

Stotine Palestinaca demonstriralo je u ponedjeljak širom Zapadne obale protiv, za ovu sedmice zakazane, ekonomske konferencije u Bahreinu, kojom će se početi realizacija plana administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za mir na Bliskom istoku.

Palestinci su izašli na ulice gradova na Zapadnoj obali, od Hebrona do Nablusa, mnogi paleći portrete Trumpa i kralja Bahreina.

Demonstranti u Ramallahu, sjedištu Palestinske uprave, nosili su ogroman mrtvački sanduk s natpisom “Bahreinska radionica” i table na kojima je pisalo “Dogovor vijeka je proklet”, prenosi AP.

Deseci mladih u gradu Halhulu, na jugu, palilo je je gume te su bacali kamenje na izraelske vojnike, koji su odgovorili suzavcem i gumenim mecima.

Vođe Hamasa u Gazi pozvali su na generalni štrajk i masovne demonstracije kasnije tokom sedmice.

Bojkot samita u Bahreinu

“Odbacujemo ‘Plan stoljeća’ i najavljenu konferenciju u Bahreinu,” izjavio je novinarima visoki zvaničnik palestinskog pokreta Hamas Mushir al-Masri.

“Obećavamo da ćemo uraditi sve kako bi prekinuli ovu zavjeru”, dodao je on.

Palestinska uprava je odbacila američki mirovni prijedlog i bojkotirat će samit u Bahreinu, gdje se američki tim za bliskoistočni mirovni proces nada da će dobiti finansijsku podršku u regiji od arapskih i izraelskih zainteresiranih strana.

Optužujući SAD za nepravedno favoriziranje Izraela, Palestinci poručuju da ekonomska komponenta ne može preduprijediti političko rješenje.

Planom se predviđa 50 milijardi dolara za investicione i infrastrukturne projekte na palestinskim teritorijama i susjednim arapskim državama, s namjerom da se postavi temelj za još uvek misterioznu političku komponentu plana, navodi agencija.

Izvor: Agencije