Protesti opozicije zbog prodaje rudnika Ljubija

Opozicioni Savez za promjene u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska večeras je protestovao u Prijedoru.

Povod je prodaja državnog kapitala u Rudnicima željezne rude Ljubija nedaleko od tog grada. To je drugi pokušaj entitetske Vlade da proda rudnike offshore kompaniji Israeli Investment Group.

Na trg u centru grada došlo je više od hiljadu ljudi predvođenih predstavnicima Saveza za promjene. U Prijedoru i okolini prisutan je veliki broj policije. 

Opozicija prodaju rudnika Ljubija smatra nastavkom, kako su rekli, kriminalnih privatizacija i krađe novca iz budžeta, javlja novinarka Ljiljana Smiljanić.

 

 

„Prava svrha Vladine odluke o prodaji rudnika Ljubija je da se novac koji je pokraden i iznesen iz Republike Srpske u nju vrati preko offshore kompanije registrovane u Dominikanskoj Republici. Svi koji budu učestvovali u ovim kriminalnim radnjama će odgovarati”, rekao je Miladin Stanić, poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je organizovanje protesta zbog prodaje Ljubije politikantstvo, a ne privatizacija.

“Oni su 900 preduzeća prodali za 20 miliona konvertibilnih maraka, a sada su našli da pričaju o tome, radi se o kompleksnom pitanju, o rudniku Ljubija koji je privatizovan upravo u vrijeme njihove vlasti tako što su data gotovo kraljevska ovlašćenja Mittalu koji je došao“, kazao je Dodik.

Uništen rudnik, zabrinuti radnici

Vlada RS-a prije 12 godina odobrila je rudnicima u Ljubiji osnivanje novog preduzeća sa ArcelorMittalom u Prijedoru. Mittal je tada dobio prava za eksploataciju rude. Za jednog od akcionara rudnika u Ljubiji, Mirka Šašića, to je bila greška. Tvrdi da su rudnici uništeni, a da akcionarima nikad nije isplaćena dividenda.

„Obavijestio sam o tome Vladu, predsjednika Vlade. Obavijestio sam predsjednika stranke gospodina Ivanića, obavijestio predsjednika stranke SDS-a, sve druge organe i na kraju sam dao izjavu Ministarstvu unutrašnjih poslova o kakvom se kriminalu radi kod prve faze privatizacije”, rekao je Šašić.

Zabrinuto je i 850 radnika prijedorskog Mittala. Kažu da ne znaju ništa o izraelskom kupcu, te da Izraelci ne znaju šta kupuju.

„Da li taj novi kupac zna šta kupuje kad kupuje 65 posto državnog kapitala u Rudniku željezne rude, da li zna kvalitet rude, šta je sve potrebno izgraditi i sanirati da se dođe do toga”, rekao je Milanko Stojnić iz sindikata ArcelorMittal Prijedor.

„Prvo što planiramo je istražiti sva ova ležišta. Imamo investitorski plan za reanimaciju, razvoj i proizvodnju rude i vjerovatno peleta”, kazao je Evgenij Zotov iz kompanije Israeli Investment Group Banja Luka.

Vlada RS-a je drugi put uputila odluku o prodaji rudnika u Narodnu skupštinu, no poslanici još nisu imali priliku za raspravu. Prvi put odluka je povučena sa dnevnog reda, jer je u pitanje dovela i stabilnost vladajuće koalicije na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Izvor: Al Jazeera