Protesti opozicije u Tirani prerasli u nasilje

Hiljade Albanaca odazvale su se pozivu na demonstracije, čiji je cilj rasformiranje aktuelne Vlade i raspisivanje vanrednih izbora (AP)

Antivladin protest u Tirani, u organizaciji opozicione Demokratske partije, na početku je prerastao u nasilje i obračun policije i demonstranata, javili su tamošnji mediji, a prenose regionalne agencije.

Kako je prenio portal AlsatM, revoltirani, kako se navodi, velikom brojem pripadnika policije, demonstranti su ih gađali, a onda su pokušali razbiti kordon i ući u zgradu Vlade.

Agencije navode kako su se hiljade Albanaca odazvale pozivu na demonstracije u subotu, čiji je cilj rasformiranje aktuelne Vlade i raspisivanje vanrednih izbora.

Na početku protesta protiv Vlade premijera Edija Rame policija je poduzela drastične mjere osiguranja, što je, navodi se, isprovociralo okupljene građane.

Kordon policije bio je u funkciji osiguranja sjedišta Vlade.

Apel predsjednika Mete

Predsjednik Albanije Ilir Meta pozvao je predstavnike opozicije koji protestiraju ispred sjedišta Vlade i pripadnike policije na uzdržanost i smanjenje tenzija.

“Svako mora biti uzdržan prema svakome kako bi se izbjegli sukobi i nasilje. Građani imaju pravo protestirati, ali se institucije moraju poštovati”, poručio je Meta, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Na početku okupljanja su lider DP-a Lulzim Basha i bivši predsjednik Sali Berisha simbolično sjeli na trotoar ispred zgrade Vlade, dok su ih učesnici protesta okružili.

Berisha se na kratko obratio prisutnima i zatražio da Rama bude uhapšen.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i međunarodne institucije pozvale su albansku opoziciju da održi mirne proteste.

Borba protiv korupcije i organiziranog kriminala je prioritet za Albaniju, koja se nada kako će tokom ove godine početi pristupne pregovore s EU-om.

Izvor: Agencije