Protesti iračkih Kurda protiv turske operacije u Siriji

I u Erbilu, glavnom gradu autonomnog Iračkog Kurdistana, stotine demonstranata izašle su na ulicu (EPA)

Hiljade iračkih Kurda protestirale su u četvrtak protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, osudivši ofanzivu koju je Ankara dan ranije povela protiv kurdske milicije na sjeveroistoku Sirije.

U Sulejmaniji, na sjeveroistoku Iraka, približno 5.000 iračkih Kurda mirno je protestiralo uz povike “Erdogan diktator”, izražavajući nezadovoljstvo ofanzivom koja će “ojačati oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL)”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zvanična Ankara u srijedu je počela kampanju protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), koje Turska smatra teroristima, a Zapad ih podržava, jer u Sirijskim demokratskim snagama (SDF) predvode borbu protiv ISIL-a u Siriji.

I u Erbilu, glavnom gradu autonomnog Iračkog Kurdistana, stotine demonstranata izašle su na ulicu.

Paljene turske zastave

Prvo su se okupili ispred sjedišta Ureda Ujedinjenih naroda u Erbilu, a zatim su se uputili prema turskom konzulatu, kojem se nisu mogli približiti zbog policijskog sigurnosnog kordona, navodi AFP.

Noseći zastave Kurdistana i YPG-a te fotografije Abdullaha Ocalana, čelnika Radničke partije Kurdistana (PKK), koja vodi gerilsku borbu na turskom tlu, palili su turske zastave.

Predsjednik Iraka Barham Saleh, koji je Kurd, ocijenio je u srijedu navečer da će turska vojna ofanziva izazvati “patnju stanovnika” i “ojačati terorističke grupe”, nakon što je Bagdad prije manje od dvije godine proglasio pobjedu nad ISIL-om na svom tlu.

Izvor: Agencije