Protest upozorenja radnika BHRT-a

Zaposlenici Bosanskohercegovačke radio-televizije ponovno su prosvjedovali u ponedjeljak, tražeći da se uspostavi stabilan način financiranja javnog servisa.

Već 20 mjeseci nisu im uplaćeni doprinosi, postaje upitna i isplata plaća, a time i sam program, koji već trpi posljedice.

Dali su vlastima rok 60 dana da se pitanje naplate RTV-takse riješi.

U suprotnom, prosvjede će nastaviti najvjerojatnije pred zgradom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Upozorili su da je pitanje stabilnosti javnog servisa jedan od uvjeta na europskome putu zemlje.

Ugrožena egzistencija svih radnika

Prosvjed je organizirao Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, upozoravajući da je, zbog teške financijske situacije, ugrožena egzistencija svih radnika i njihovih obitelji.

“Protest organizujemo da bismo ukazali na mnogobrojne probleme radnika BHRT-a i neodgovorno ponašanje vladajućih struktura, koje su, prema zakonima Bosne i Hercegovine, dužne riješiti te probleme”, rekao je predsjednik tog sindikata Damir Smital.

Osnovni uzrok svega što im se događa, kako je dodao, jest nepostojanje političke volje da se osigura stabilno financiranje BHRT-a te da ne postoje naznake da će se stanje popraviti.

“Zahtijevamo hitne izmjene Zakona o javnom RTV-sistemu u roku od 60 dana da bi se obezbijedilo stabilno finansiranje BHRT-a. Dosad su parlamentarci za svako rješenje našli novi problem. Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ima rješenje za ovaj problem i zbog toga tražimo hitan sastanak s predsjedavajućim Vijeća ministara [Bosne i Hercegovine], njegovim zamjenicima i resornim ministrom. Također, tražimo sastanak s kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da bismo mogli prezentovati naša rješenja i čuti od njih na koji način misle riješiti ovaj problem”, dodao je Smital.

Potpredsjednica Sindikata BHRT-a Svjetlana Topalić također se obratila zaposlenicima.

‘Sramota za cijelu BiH’

“Ovo je sramota zemlje koja kuca na vrata Evropske unije i traži da bude kandidat. Ako želite sliku toga kako medijski radnici, radnici BHRT-a, protestuju pred Parlamentom – nikakav problem. Dobit ćete je”, najavila je Topalić.

I generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović prisustvovao je prosvjednom skupu, rekavši po završetku novinarima da je “situacija u cijelom sistemu javnog emitiranja izuzetno teška, ali se posebno odražava ne težak položaj radnika u RTVBiH”.

“Ovaj protest sam shvatio kao posljednji poziv u pomoć odgovornim političarima u Bosni i Hercegovini da se konačno nađe rješenje za stabilno finansiranje javnih servisa. Treba biti pošten, pa priznati da postoje političke snage u ovoj državi koje zaista žele da se taj problem riješi – prije svega tu mislim na stranke koje su na vlasti, odnosno u opoziciji u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine – ali, također, iz raznih razloga, imamo i neke političke snage u Parlamentu koje su do sada opstruirale pronalaženje kvalitetnog rješenja za finansiranje javnih servisa”, naveo je Karamehmedović.

Podršku zaposlenicima BHRT-a, među ostalim, dali su brojni predstavnici nevladinih i sindikalnih organizacija.

Izvor: Al Jazeera i agencije