Protest u Zagrebu: Zločini u ‘Oluji’ su odgovornost svih nas

U Hrvatskoj nije bilo suočavanja s prošlosti, a država nije razvila nužne mjere nakon rata, rečeno je na protestu (Tanjug)

Centar za žene žrtve rata i Ženska mreža Hrvatske u ponedjeljak su u središtu Zagreba održali simboličan prosvjed kojim su željeli izraziti suosjećanje sa svim žrtvama vojno-redarstvene operacije “Oluja” te podsjetiti javnost da su zločini počinjeni u Oluji “odgovornost svih”.

“Želimo upozoriti da pobjeda koja se slavi ovih dana nije neupitna, nije tako veličanstvena, nego da je umrljana zločinom koji nikad nije kažnjen ni procesuiran. Time podsjećamo i pozivamo da se zločini procesuiraju, da se smanji ratna retorika, da je četvrt stoljeća nakon rata vrijeme za normalizaciju i govor mira”, poručila je aktivistica Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. 

Podsjetila je da još nisu otkrivene sudbine nestalih i ubijenih te da za provedeno etničko čišćenje i ratne zločine nisu procesuirani počinitelji, što zahtijevaju od vladajućih. Istaknula je da svake godine simbolički stoje na Trgu bana Josipa Jelačića kako bi pokazali da je potrebno promijeniti diskurs koji vlada u hrvatskom društvu.

Dodala je da će budućnost zauvijek biti opterećena ovakvim zločinom, ako se on ne procesuira te ocijenila da je nasljeđe zločina teško breme za mlade koji “divljaju, pjevaju nacionalističke pjesme i mašu fašističkim znakovljem”. 

‘Ne postoji suosjećanje za sve žrtve’

Koordinatorica Centra za zene zrtve rata – ROSA, Nela Pamuković smatra da je potrebno razviti sustav koji će spriječiti nasilje i mržnju te poticati povratak stanovništva u njihove prijeratne domove, odnosno u demografski “opustošene” krajeve jer, dodala je, “u silnoj brizi za demografiju političke elite nikada ne spominju povratak”. 

Upozorila je da ne postoji suosjećanje za sve žrtve, već da ono ovisi o etničkoj pripadnosti žrtava, te ocijenila da u Hrvatskoj nije bilo suočavanja s prošlosti te da država nije razvila nužne mjere nakon rata.

“Poruka je da je dosadašnja državnička retorika Hrvatske licemjerna i da ne vodi normalizaciji, poticanju dijaloga, razumijevanju i empatiji za drugu stranu i druge žrtve. Tražimo da država ne ulaže ovakva sredstva u vojnu industriju i militarizam, već da ulaže sredstva za sigurnost svih svojih građana, u školu, zdravstvo i ostale mjere”, zaključila je.

Osim Centra za žene žrtve rata – ROSA i Ženske mreže Hrvatske, u prosvjedu su sudjelovali Centar za građansku hrabrost, Srpski demokratski forum, Žene u crnom iz Beograda i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva.

Okupljenim aktivistima neki su prolaznici dobacivali uvredljive i nacionalističke komentare, ali nije bilo većih izgreda.

Izvor: Agencije