Protest u Skoplju: Demonstranti flašama gađali policiju

Kako je prenio portal Plusinfo, tokom protesta ka policiji je poletio Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša (EPA)

Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju večeras je održan protest nekoliko udruženja protiv dogovora o promjeni imena te zemlje u Republika Sjeverna Makedonija, što je saopštio premijer Zoran Zaev, javlja Tanjug.

Okupljeni građani blokirali su bulevar 11. oktobar, a za saobraćaj su bile zatvorene i okolne ulice, dok su Parlament štitile jake policijske snage, javila je agencija MIA.

Šok bomba

Kako je prenio portal Plusinfo, tokom protesta, ka policiji je bačen Molotovljev koktel koji se nije zapalio, kao i više flaša, a odjeknula je i šok bomba. Demonstranti su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorjele su navijačke baklje, skandiralo se “Makedonija, Makedonija” i uzvikivane su uvredljive poruke protiv vlade Zorana Zaeva. Jednom učesniku protesta je pozlilo, pa je odvezen kolima Hitne pomoći.

Predsjedavajući udruženja Svemakedonski nacionalni savjet – Makedonijum, Strašo Olumčev, rekao je da su se okupili spontano da bi izrazili revolt zbog onoga što se dogodilo u utorak, prenosi MIA. 

On je naglasio da pravo na odluku o nacionalnim pitanjima ima samo makedonski narod i niko drugi. 

Makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov saopštio je ranije danas da je njegova konačna odluka da neće podržati, ni potpisati sporazum o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, koji su aminovali premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, jer smatra da je on štetan po državu i njene građane. Ivanov je u obraćanju javnosti poručio da je to za njega najštetniji dogovor u istoriji.

Perspektive za državu

Građani, a ne predsjednik Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije, saopštila je večeras vlada u Skoplju poslije odluke Ivanova da ne podrži sporazum sa Grčkom o imenu. 

Makedonska vlada saopštila je da žali zbog činjenice da predsjednik Ivanov nije uspio da prevaziđe svoje slabosti i uvidi perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atine o novom nazivu – Republika Sjeverna Makedonija.

Izvor: Agencije