Protest u Sarajevu: ‘Hidžab – moje pravo, moj izbor’

Nekoliko stotina građanki i građana sudjelovalo je u prosvjedu koji je u nedjelju organiziran u Sarajevu zbog zaključka Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine da zabrani nošenje vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama.

Motom “Hidžab – moje pravo, moj izbor” prosvjednice i prosvjednici su željeli podsjetiti da je sloboda vjeroispovjesti osnovno ljudsko pravo – zagarantirano i Ustavom Bosne i Hercegovine, i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Smatraju da marama koju nose muslimanke nije samo vjerski simbol, već dio identiteta i integriteta osobe.

Zato od VSTV-a traže da preispita odluku.

Šetnja glavnim gradom

Prosvjednu šetnju u glavnom gradu Bosne i Hercegovine organizirala je Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija, koja okuplja 50-ak nevladinih organizacija iz Bosne i Hercegovine.

“Ne treba nikome u ovoj zemlji da propisuje svetinje i simbole. Zadatak države i njenih institucija je da osigura svim građanima slobodu i vladavinu prava. Iznenađeni smo odsustvom reakcije predstavnika međunarodnih ambasada u Bosni i Hercegovini, koji inače prate stanje ljudskih prava. To isto vrijedi i za neke etablirane nevladine organizacije, koje u svom nazivu imaju termin ljudska prava. To je ružna poruka, koja upućuje da se selektivno gleda na zaštitu ljudskih prava”, poručio je Ismet Bećar, predstavnik Koordinacije bošnjačkih nevladinih organizacija.

Prosvjedna šetnja protiv zabrane hidžaba organizirana je od Baščaršije do Trga djece Sarajeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije