Protest u Prištini, traže ostavke državnog tužioca i premijera

Bivši tužilac Elez Blekaj izložen kritikama nakon tvrdnje da je dobijao prijetnje (Screenshot / YouTube)

U Prištini je u organizaciji inicijative “Protestuj” održan protest i marš ka sedištima državnog tužioca Aleksandra Lumezija i premijera Kosova Ramusha Haradinaja i zatražene njihove ostavke, kao i proces usvajanja prava veta u sudskom sistemu Kosova.

Grupa koja je organizovala protest na kojem je učestvovalo oko 1.000 građana, ocenila je da je “tužilaštvo u službi politike”.

Protestu su se pridružili i poslanici Samoopredeljenja i Socijaldemokratske partije Kosova.

Učesnici protesta su nosili parole “Idi Lumezi”, “Nema države bez nezavisnog sudstva”, “Da li su krali kokoške milion raseljenih (Haradinaj je optužio Blakaja da nije učestvovao u ratu i da je krao kokoške)”, “(Agim) Čeku od heroja do nule”.

Agim Čeku je bio predsednik vladine komisije za utvrđivanje statusa veterana.

Pred početak protesta policija je pojačala obezbeđenje pred sedištem državnog tužioca.

Lumezija je bivši specijalni tužilac Elez Blakaj optužio da je ometao istragu u predmetu lažnih veterana, da mu je pretio disciplinskim merama kada je kao svedoka u tom predmetu pozvao predsednika Skupštine Kosova i lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija i za istragu u slučaju “Pronto” u kojem su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

Lumezi spreman na ostavku

Državni tužilac Kosova Aleksander Lumezi izjavio je da će podneti ostavku na funkciju koju obavlja ukoliko Tužilački savet Kosova proceni da je pogazio zakon ili etički kod.

“Razmotrio sam i to pitanje (traženje ostavke) i ako relevantne institucije, odnosno konkretno Tužilački savet Kosova, odluči da sam pogazio zakon i oceni da treba da budem smenjen, to je sasvim u redu”, rekao je on i dodao da “nikako neće prihvatiti pritiske civilnog društva, određenih ličnosti ili da politika utiče na rad državnog tužioca”.

Haradinaj je nazvao bivšeg specijalnog tužioca Blakaja lopovom.

“Ja nisam lopov kao on, jer je on lopov. Znate li zašto je lopov, jer smo tom čoveku obezbedili sve uslove da radi svoj posao. Dao sam mu kancelariju (u Vladi) i ceo predmet. Ako je ovo onemogućavanje pravde to ne stoji. To je zloupotreba istine”, kazao je Haradinaj u sredu posle sednice Vlade Kosova.

Ovakve izjave Haradinaja i drugih funkcionera na Kosovu bile su povod kancelariji Evropske unije u Prištini da pozove predstavnike političkih partija i institucija Kosova da se ne upliću u rad institucija pravosuđa.

„EU pažljivo prati slučaj tužioca Eleza Blakaja. Nezavisnost i autonomija pravosuđa, uključujući tužilaštvo, od presudnog je značaja u ovom kontekstu i mora se osigurati. EU poziva sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na institucije vladavine prava uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija“, kaže se u izjavi Kancelarije EU u Prištini.

U saopštenju se navodi da izjave nekih političara i tužilaca Kosova u ovom pogledu potkopavaju ključne principe vladavine prava i takođe šalju obeshrabrujuće signale svim pravosudnim službenicima koji se bave osetljivim i važnim slučajevima.

Opozicione partije traže ostavke državnog tužioca Aleksandra Lumezija, zbog mešanja u slučaj, ali i premijera Kosova Ramusha Haradinaja koji je u televizijskom gostovanju bivšeg tužioca nazvao pogrdim imenima.

Blakaj: Nisam imao kome prijaviti prijetnje

Socijaldemokratska partija Kosova zatražila je vanrednu sednicu parlamenta povodom ovog slučaja.

Oglasio i predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veseli, koji se spominje u javnom pismu tužioca Blakaja koji je uputio pismo Tužilačkom savetu Kosova u kome traži da se istraga, koju je pokrenuo Blakaj i “koja je ostala na pola puta, bude nastavljena”.

“Transparentnost i odgovornost su potrebni i biće potpuni. Ja to kažem kao bivši borac OVK, kao politički i institucionalni lider i kao poreski obveznik. To znači tri stvari: u veteranskim spiskovima ne treba da bude lažnih veterana, državne institucije ne smeju praviti nikakve ustupke u vezi sa vladavinom prava, a poreski obveznici ne smeju biti na gubitku”, naveo je Kadri Veseli.

Kosovski mediji pre nedelju dana preneli su da je Blakaj ostavku podneo zbog pretnji koje je dobijao zbog slučajeva koje vodio.

Međutim, glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Reshat Milaku izneo je tvrdnju da je tužilac podneo ostavku zbog poslovne ponude u Sjedinjenim Državama, da bi se odmah potom na Facebooku po prvi put oglasio i sam Blakaj i objavio da je dobijao telefonske pozive od ljudi, poznatih i nepoznatih, koji su se pozivali na borbu OVK i govorili mu da “bude oprezan”.

Blakaj je napisao da nije imao kome da prijavi te pretnje i spomenuo je i predsednika kosovskog parlamenta Kadri Veselija i Državnog tužioca Aleksandra Lumezija.

Izvor: Agencije