Protest u Podgorici: Oni su prošlost, mi smo Evropa

Peti građanski protest “Odupri se 97.000”, sa kojeg je poručeno da je vlast privatizirala državu i ponovo zatražene ostavke najviših zvaničnika, održan je u subotu navečer u Podgodici.

“Vi držite vlast 30 godina, ali mi smo država. Mi smo zastava”, poručeno je sa prepunog Trga nezavisnosti u centru Podgorice, prenosi Tanjug.

Na početku protesta organizatori su apelirali na okupljene da protest protekne mirno i dostojanstveno i da ne nasjednu na provokacije i poručili da su protestne šetnje maraton kojim će doći do cilja.

Rečeno je da su potrebne korjenite promjene u Crnoj Gori i da ta država već bila u Evropskoj uniji “da nema kartela na vlasti”.

‘Đe su vam zastave?’

Poručili su i opoziciji da se od njih očekuje da na pravi način valorizira promjene, ali da i oni moraju mijenjati svoje djelovanje i drugačije birati svoje prioritete.

Na protestu je profesor Goran Ivo Marinović rekao da je crnogorsko društvo bolesno, da su pojmovi poštovanje, odgovornost i profesionalnost izgubili smisao i značaj i da je paradigma “nenarodne vlasti” strah.

“Dugo su vladali ucjenama i strahom kako bi vlast prenosili s koljena na koljeno. Kad budemo imali slobodne i fer izbore, kad budemo imali demokratsku smjenu vlasti, nećemo više imati sistem koji se zasniva na strahu i gušenju slobodne misli”, poručio je i naglasio: “Oni su prošlost, mi smo Evropa.”

Ispred Studentske inicijative Crne Gore obratila se Teodora, pozvala je studente da ne trpe nepravdu i prestanu da šute, navodeći da je vlast uzela sve, ali da im ne može uzeti slobodu.

Jedan od organizatora protesta Džemal Perović pozvao je na oslobađanje Crne Gore i svih njenih institucija, ali i odgovorio na kritiku predsjednika Mila Ðunakovića da se na protestima ne nose crnogorske zastave.

“Dok pljačkate državne resurse i banjate se po Dubaiju, iznosite pare u tuđe strane banke, otvarate off shore kompanije, gdje Vam je državna zastava? Dok nam uvaljujete prenos cirkusa od državnog udara i hapsite poslanike, đe vam je Ustav, đe su vam zakoni”, upitao je Perović.

‘Probudi se, Crna Goro’

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “Probudi se, Crna Goro”, “Dosta je bilo pljačke, korupcije, lopovluka”, “Milo, čeka te zatvor”, “Kukavičluk, sebičluk”, a uzvikivali su “Milo, lopove”.

Okupljenima na Trgu nezavisnosti su se nešto prije 18:00 sati pridružili studenti, koji su šetnju počeli na Trgu Svetog Petra Cetinjskog.

Nakon govora, protestna šetnja je krenula Ulicom slobode ka stadionu, zatim Bulevarom Ivana Crnojevića, Ulicom Stanka Dragojevića, Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog i nazad Ulicom slobode do Trga nezavisnosti, gdje se nalaze ključne crnogorske institucije – Predsjedništvo, Parlament, Tužilaštvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije