Oglasi

Protest u Davosu za očuvanje životne sredine

Stotine demonstranata tražile su konkretniju i odlučniju borbu protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.
Švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg tokom demonstracija 'Petkom za budućnost'EPA

Tokom posljednjeg dana Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održani su protesti sa zahtjevom za aktivniju borbu za očuvanje životne sredine, javlja Anadolija.

Protest su organizirale nevladine organizacije pod sloganom "Globalni klimatski štrajk".

Stotine okupljenih demonstranata tražile su konkretniju i odlučniju borbu protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Demonstranti, uglavnom omladina, okupili su se ispred Kongresnog centra, u kojem se održava Forum, a onda su šetali do Centralnog trga u Davosu.

'Planeta je važnija od novca'

"Probudi se, WEF-e", "Vrijeme je za akciju", "Planeta je važnija od novca" i "Tražimo promjene" neke su od poruka s transparenata.

Tokom protesta preduzete su jake mjere sigurnosti i nisu zabilježeni veći incidenti.

U alpskom gradiću Davosu od utorka se održava jubilarni 50. svjetski ekonomski forum, koji je okupio ekonomsku, političku i društvenu elitu modernog svijeta. Na Forumu učestvuje najmanje 3.000 preduzetnika, političara, intelektualaca, aktivista i drugih zvanica iz 117 država.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma jest izgradnja skladnog i održivog svijeta, a Davos su ove sedmice posjetili predsjednici i premijeri iz najmanje 50 država.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.