Protest u Beogradu protiv haških presuda

Nekoliko hiljada studenata u Beogradu mirno je protestiralo ispred Skupštine Srbije zbog oslobađajućih presuda Haškog tribunala (ICTY) hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kao i bivšem zapovjedniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramushu Haradinaju.

Na protestnom skupu vlastima su uputili nekoliko zahtjeva, javlja reporterka Al Jazeere Anne Marie Ćurčić.

Sa više punktova u centru Beograda kolone studenata išle su ka jednom mjestu, platou ispred Skupštine Srbije.

“Demonstranti su željeli ukazati da je sud u Hagu, kako kažu, pre svega politička marioneta u rukama svetskih moćnika”, izvještava Čurčić.

Činjenica da je protest održan u trenutku kada je u Hagu donesena presuda Milanu i Sredoju Lukiću zbog zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu puka je koincidencija, kažu studenti.

Zahtjev Parlamentu

Uz uzvikivanje parola “Kosovo je srce Srbije”, sa platoa ispred Skupštine Srbije predsjedniku Parlamenta studenti su uputili konkretne zahtjeve.

“Zahtevi se tiču za zakazivanje vanredne sednice Skupštine kako bi se raspravljalo o međunarodnom pravu, to jest gde je došlo međunarodno pravo, da li se selektivno primenjuje ili za sve važi isti zakon”, kaže Vladimir Živković, jedan od organizatora protesta.

Oštre kritike na račun rada Haškog tribunala koje su se mogle čuti na protestu studenata uputit će, kako je sam to najavio, prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

“On će, u ime Srbije, u srijedu prisustvovati sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN), na kojoj će predsednik i glavni tužilac tog suda podneti izveštaj”, izvještava Čurčić.

Izvor: Al Jazeera