Protest Slovenije zbog presude hrvatskog suda u vezi štednje

Nova Ljubljanska banka, NLB
Memorandum iz Mokrica je trebao dovesti do obustave postupaka vezanih za staru deviznu štednju (AP)

Slovenija je u utorak uputila prosvjed Hrvatskoj zbog odluke hrvatskog suda da Ljubljanska banka u jednom predmetu mora platiti glavnicu i kamate za prenesenu deviznu štednju.

Prema pravomoćnoj presudi od 10. travnja, “stara” Ljubljanska banka Zagreb i Nova Ljubljanska banka moraju isplatiti glavnicu od 222.426 eura i pripadajuće zatezne kamate te sudske troškove.

Radilo se o jednom od postupaka koji su vode pred hrvatskim sudovima u vezi takozvane prenesene devizne štednje hrvatskih građana, objavilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

U verbalnoj noti hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani navodi se kako nastavak postupaka predstavlja “kršenje međunarodnih sporazuma dviju država”, odnosno dogovora o pitanjima sukcesije nekadašnje SFRJ i memoranduma iz Mokrica iz 2013. godine, prenosi Hina.

Prema tumačenju Ljubljane, taj je memorandum trebao dovesti do obustave postupaka vezanih za staru deviznu štednju koja je iz Ljubljanske banke bila prenesena u Zagrebačku banku i Privrednu banku Zagreb te isplaćena štedišama.

Ljubljana zatražila posredništvo EK-a

Te banke zbog toga sada traže povrat isplata od slovenske banke.

Unatoč odredbama memoranduma iz Mokrica, postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima nisu prekinuti, niti se hrvatska Vlada za to pobrinula i povukla punomoć koju je za tužbe dala dvjema hrvatskim bankama, navodi se u noti.

Dodaje se da je Slovenija od Europske komisije zatražila da se u te postupke uključi kao posrednik i očekuje da će Hrvatska to prihvatiti.

“Očekujemo da će se Hrvatska glede pitanja prenesenih deviznih depozuita ubuduće suzdržati od svih postupaka koji su u suprotnosti sa sukcesijskim sporazumom i memorandumom iz Mokrica, a osobito da neće doći do prisilne ovrhe ili oduzimanja imovine Ljubljanske banke ili NLB-a, jer bi takvo postupanja bilo u suprotnosti s međunarodnim pravom i pravom Europske unije, na čije se poštivanje Hrvatska obvezala”, piše u noti slovenskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izvor: Agencije