Protest sindikata u Sloveniji zbog medvjeda i vukova

Slovenski seljaci najavljuju da će, ukoliko vlada ne prduzme vanredne mjere, sami loviti medvjede i vukove koji ih ugrožavaju (EPA)

Slovenački seljački sindikat (SKS) organizovao je ispred Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostora protest zbog štete koju uzgajivačima domaćih životinja prave divlje zveri, pre svega medvedi i vukovi.

Učesnici protesta su na teretnom vozilu izložili leševe ovaca i teladi koje su poslednjih nekoliko dana poklali medvedi i vukovi.

“Protestovali smo jer država loše vlada populacijom medveda i vuka”, izjavio je predsednik sindikata Roman Žveglič.

On smatra da bi država kao vlasnik divljih životinja trebalo da preduzme mere za smanjenje populacije vuka i smeđeg medveda ili da te dužnosti prepuste seljacima, vlasnicima zemlje i šuma.

Moguć vanredni odstrel medvjeda i vukova

Žveglič kaže da je predstavnike sindikata primio državni sekretar Marko Maver koji je obećao da će država omogućiti vanredni odstrel vukova i medveda u ovoj godini kako bi se pokolji stoke smanjili.

Slovenačka vlada je prošle jeseni, pred lovačku sezonu, donela uobičajene mere za smanjivanje populacije vuka i medveda, koji su zakonom zaštićena vrsta, ali su zbog navodno previsokih kvota za odstrel reagovale nevladine organizacije za zaštitu životinja.

“Ako do vanrednog odstrela ne dođe i ako nam ministarstvo ne pomogne, pribeći ćemo građanskoj neposlušnosti i sami početi da brinemo o bezbednosti svojih životinja. To znači da ćemo divlje zveri koje napadaju našu stoku početi sami da lovimo, trujemo i pucati na njih”, rekao je Žveglič.

Izvor: Agencije