Protest radnika Imunološkog zavoda

Sudbina hrvatskog Imunološkog zavoda, najstarijeg proizvođača vakcina i krvnih derivata u ovom dijelu Evrope, bit će odlučena u narednim sedmicama.

Očekuje se dozvola za nastavak proizvodnje, a država traži strateškog partnera.

Radnici su dobili prvu od četiri neisplaćene plate, a poručuju ako se privatizuje kompanija koja jedina u državi proizvodi ovu vrstu neophodnih medicinskih proizvoda, i država i pacijenti će platiti mnogo veću cijenu.

Zabrinjavajuća situacija

Nikad u Imunološkom zavodu nije bilo ovako loše, kažu radnici, koji su svoja prava ponovno tražili na ulici.

Veronika Vnućec jedna je od njih 175, koja je plaću za osmi mjesec dobila jučer, a ostale tri plaće i dalje čeka.

Jedina je u porodici koja ima posao.

 „Jedan dan smo ono sretni – bit će plaća, dođe taj utorak – nema plaće. Onda opet potonemo, pa plaćemo, žalosne smo. Problem je i doma, doma smo jako nervozni, i prema djeci i obitelj isto pati. Evo moje dijete je stavilo na vrata natpis – nemojte trošiti grijanje jer mama nije dobila plaću, oni uče u hladnim sobama”, kazala je Vnućec.

Iako je država vlasnik 73 posto dionica Imunološkog zavoda, tek su nakon nekoliko mjeseci bolnice dobile dopuštenje probiti proračune i kupiti lijekove sa zalihe, kako bi se radnicima isplatile plate.

No isplaćena je samo jedna, a država je uzela ostatak novca za poreze i doprinose za tri mjeseca.

Radnici će svoje dobiti kad bolnice otkupe ostatak lijekova, možda za sedmicu-dvije, a daljnja budućnost, i radnika i Imunološkog zavoda, zavisi o mnogo toga.

 „Ako se unutar dvije godine mogu kompletno novi pogoni napraviti, ako privremena dozvola bude tih dvije godine, ako Ministarstvo gospodarstva uistinu da taj kredit kroz Hrvatsku poštansku banku kako su najavili, to se ipak čini kao nekakva optimistička budućnost”, tvrdi direktorica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Strateški partner

 „U Imunološki – kamerama ne daju. Do kraja sljedeće godine imaju dozvolu za proizvodnju virusnih cjepiva. No dozvolu za krvne derivate i bakterijska cjepiva, što je donosilo najviše zarade, Imunološki zavod izgubio je sredinom prošle godine. Zbog neulaganja države, ovaj prostor za takvu proizvodnju više nije bio adekvatan. Minimalne preinake su u tijeku, i nakon Nove godine očekuje se odluka o nastavku proizvodnje”, izvjestila je reporterka Al Jazeere, Jasmina Kosa.

Država traži  strateškog partnera, a za privatizaciju cijelog Imunološkog zavoda javilo se osam ponuđača.

Uskoro će biti raspisan i konkurs za obavezujuće ponude, ali ovog puta, država će navodno pokušati zadržati kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice, jer, slažu se svi, Zavod je od strateškog značaja.

Računica jasna

 „Nemojmo zaboraviti radi se o biološkom oružju, nemojmo zaboraviti da je to jedan proizvod koji nam treba svima. Proizvodi iz krvne plazme su izuzetno sigurni zbog toga što je naša populacija još uvijek jako zdrava i još uvijek imamo vrlo nisku pojavnost krvlju prenosivih bolesti. Ako to ne obvezuje ove ljude onda ja stvarno ne znam što ih može obvezati”, zaključila je sindikalna povjerenica u Imunloškom zavodu, Lidija Jagarinec.

Računica bi, na primjeru samo jednog proizvoda, kaže, svima trebala biti jasna.

Ako Imunološki zavod više ne bude proizvodio cjepivo protiv tetanusa za euro po dozi, Hrvatska će ga morati uvoziti po 15 puta većoj cijeni.

Izvor: Al Jazeera